El riure dels galls

El riure dels galls

4864

Des de fa alguns mesos conviuen a casa un esbart de galls. Estaven a casa d’una criadora de gallines de pota verda, raça antiga i d’ous apreciats per la consumidora, la qual les venia quan eren encara pollets, de manera que qui els comprava no sabia sexar i s’adonava després de si eren mascles o femelles. Les femelles “serveixen” per “donar” ous i els mascles… per donar gust al brou. La cuidadora no tenia cor per donar-los a matar així que va recórrer a nosaltres per donar a aquests galls condemnats a un millor destí (una única destinació, de fet). Vam anar a la nit, quan gallines i galls es relaxen, alguns eren al galliner i la seva conducta dòcil en la foscor feia fàcil manipular-los fins a la caixa de cartró amb respiradors i una mica de palla on farien el viatge. Va ser necessari pujar a una escala per agafar algun, perquè la gallina de pota verda és una raça més propera a la gallina vermella original asiàtica, i dorm enfilada als arbres, on van ser descendits fins a la caixa de cartró. Anaven a ser 4 o cinc i vam acabar convencent-la que fossin sis. Vam fer el viatge a casa i allà, de nit, els vam alliberar en la seva llar definitiva, al galliner de fusta, un 25 de desembre.

Mentre milions de persones celebraven el naixement d’un redemptor assassinant nadons d’altres espècies per a l’esdeveniment, sis indecisos i espantats galls dormien el son dels justos. L’endemà vaig obrir la porta del galliner i van poder sortir a la pastura d’un terreny de perímetre tancat d’uns 1000 metres quadrats de superfície. Jo no sabia res de galls, així que havia comprat gra, una mica de verdures, cols … i aniria veient què els feia falta. Els vam posar a l’aigua unes vitamines per a aus que donàvem a la nostra gralla Abdul, per enfortir-los una mica. Van sortir a l’herba i van obrir les seves ales, era formós veure’ls amb la consciència que no serien brou.

Una aprèn moltes coses de galls convivint amb ells, que caminen com els dinosaures de les pel·lícules d’animació, recollint a baix els seus llargs dits sobre l’articulació central que fa de taló, que parlen entre si amb quaranta veus diferents (jo només he identificat unes desenes) i amb molts tons diferents en cada veu. I que riuen.

Els galls són persones meravelloses que riuen. Fan unes riallades de satisfacció i seguretat en cadències regulars i prolongades molt agudes que són un riure en tota regla, un riure tranquil·l i alegre, alternat amb uns refilets guturals i roncs. Aprenc a identificar les seves veus d’alarma, les pautes, els moviments, la coordinació de l’esbart, aprenent a diferenciar quines veus són per amenaça aèria o terrestre, puc preveure la creixent alarma en les seves veus fins que es fa ranera i fugida quan em veuen passar amb una galleda o alguna cosa estrany a la meva figura, un rapinyaire o qualsevol altre perill. Estudiar el comportament és fascinant, em recorda les meves primeres lectures d’en Konrad Lorenz d’adolescent, sobre gralles i oques. Els galls són persones fascinants.

gallos que rien la ploma

En temps injustos, tractar de viure correctament és el més revolucionari. Canviar els paradigmes amb l’exemple, i respondre simplement perquè les respostes solen ser més senzilles que les preguntes. L’amor es mesura en aras.

La domesticació és una agressió a la cultura dels animals, a la seva llibertat intrínseca i als seus camins evolutius, a més d’una falsia. El gos portarà sempre dins el llop, i un gat “casolà” en llibertat, si sobreviu, tornarà a comportaments malcarats i salvatges. Aquest mateix obscurantisme que va crear a déu va diferenciar l’animal de l’ésser humà.

300 milions de pollets són gasejats o mòlts vius només a la UE per no servir per posar ous, i milers de milions de pollastres i gallines (mesurats en tones) són explotades i assassinades només a la UE. Al pollastre se li diu així perquè no és un gall, ni el van deixar riure com els de casa riuen. El transport és l’únic moment del procés de carnificació dels animals en què la gent els visualitza, si algú no veu la vida dels animals, sinó només la seva mort, potser és que no veu. La tolerància és com la neutralitat, feixista. L’eina pertinent és el respecte. La qüestió és ¿pot ser respectat un comportament?. Si sí, endavant, si no, ni tolerància. El dilema de si primer l’ou o la gallina la gent ho resol en favor de l’ou. Saben bé que la gallina no val res.

La gent carnista de sòlid (carn) i de líquid (llet, ous …), consideren violents i sàdics els mètodes del veganisme per fer proselitisme, mostrant la realitat del que succeeix. Serà que el comparen amb el seu acte de pau i amistat, consistent en violar les vaques i després degollar-les per al seu caprici… Sadisme no és que mostrem terribles vídeos d’explotació animal, sadisme és que ho vegin i segueixin participant en els genocidis. Que s’indignin amb elles mateixes!. Cercar culpes és molt humà, allò intel·ligent és trobar culpables al mirall. No era odi el que les nazis professaven contra altres races, sinó el mateix que la gent sent pel porc que menja o la gallina que exploten fins a l’extenuació: simplement menyspreu. És el menyspreu el que fa nazi al món. L’origen de la desigualtat és la normalització del privilegi. El depredador més letal i especialitzat de l’ésser humà és un altre ésser humà i no és cert que Adolf Hitler assassinés a 6 milions de jueves, segons xifres oficials. Hitler no va matar ningú, sinó que va manar matar, que d’això va el carnisme. Ens és còmode trobar culpables per desvincular-nos de la responsabilitat individual, aixoplugant-nos en el comportament col·lectiu i poder gaudir dels avantatges del patiment aliè o poder justificar la nostra inacció.

Cada europea que va permetre el genocidi nazi està estretament vinculada a les persones que permeten el genocidi animal no humà. Aquest últim és molt pitjor que el de les nazis, en quantitat i en qualitat de turment. Els holocaustos són causats per agents directes, per agents passives i per la indiferència dels que pensen que hi ha assumptes més importants. No hi ha res més important que aturar l’abominable extermini d’innocents. Si abans de morir aconseguim recuperar una desena part de la bellesa animal perduda amb l’educació, no haurem viscut en va. La rebel·lia a la injustícia és la cèdula d’habitabilitat de la vida, l’únic impost just, la línia que limita amb la mort social d’acceptar la mediocritat i el crim… i el pessimisme és… la convicció que dilluns arriba més que divendres.

Sigues vegana. “No tornarà a passar” és la millor manera de demanar perdó. En aquest cessar del soroll de les fulles feses en la carn, en aquest silenci dels ganxos i la línia d’especejament no funcionant, en aquesta remor del vent i de la vida s’escolta el riure dolcíssim dels galls i les gallines, i la seva cançó és infinitament més bella, no ho dubtis.

———————————-

 

Xavier Bayle, artista plàstic autodidacta en les disciplines de poesia i prosa, dibuix i pintura, fotografia, escultura, instal·lació, vídeo i performance. Artivista per l’alliberament animal i al·lèrgica a qualsevol tipus de discriminació social. Avorrida del sistema pedagògic decideixo anar pel meu compte com a lectora convulsa. Ara viu a Polònia, pràctic permacultura per respecte a la terra ia la Terra, ofereixo productes vegans orgànics i pinto bosses en aquesta línia d’acció. Faig qualsevol cosa que pugui ajudar els animals. Entenc la lluita animalista com autodefensa, una extensió lògica dels drets humans, on totes les individues necessitem drets fonamentals a vida, llibertat i integritat, incloent-hi prioritàriament el medi ambient on exercir-les. El sentit de la meva vida?: Contemplar la migració de les aus, comptar tots els fulls d’herba i les ones del mar, vigilar que plogui cap avall i recollir nous i bolets.