D’herois i heroïnes

D’herois i heroïnes

7533

Des de fa alguns mesos, i especialment durant les últimes dues setmanes, sento un especial malestar davant la figura dels “herois” i les “heroïnes” que s’erigeixen sota el clam popular dins el món de l’activisme pels animals. Em refereixo a dues qualitats diferents de “heroi”, ambdues aclamades d’aquesta manera pels activistes, al·ludint als que salven/rescaten animals; però també referint-se als protagonistes de diversos vídeos, difosos a Espanya, en què homes d’estètica musculada i atlètica, via xarxes socials, fan una crida a unir-se contra el Toro de la Vega. Com vaig dir: la qualificació d'”heroi” per a uns i altres, m’està produint al·lèrgies … i us explicaré gradualment el per què.

Els “herois” que ajuden

No hi ha dia en què les xarxes socials no s’inflamin davant les accions d’algú que, segons l’audiència, porta les seves capacitats humanes al límit per rescatar algun animal d’una situació desavantatjosa, el que li fa automàticament mereixedor o mereixedora de l’apel·latiu en qüestió. La RAE defineix l'”heroi” o “heroïna” com “una persona il·lustre i famosa per les seves gestes o virtuts”, o com “una persona que porta a terme una acció heroica”. Personalment no veig l’heroisme quan una persona actua amb un mínim de decència i empatia, i ofereix ajuda o rescata un animal d’una situació on els seus interessos es veuen vulnerats. No ho veig perquè és el mínim que espero d’algú i, especialment, quan es tracta d’un congènere sensible i empàtic/a amb els altres animals. Em crida profundament l’atenció que els animalistes, precisament, enalteixin les manifestacions d’empatia, gentilesa o bondat dels que qualsevol ésser humà és capaç quan exercita mínimament els músculs del cor, i no s’atura en càlculs de conveniència personal que vagin en detriment de la situació de l’animal en desgràcia. Entenc que en un món embrutit i violent com el que vivim, aquestes situacions siguin, lamentablement, minoritàries, i que per això els nostres companys i companyes vibrin d’alegria davant d’un rescat. Jo sóc, també, entusiasta en celebrar-ho. Però d’aquí a victorejar a aquests companys i companyes “heroitzant-los”, crec que és un error estratègic, ja que en fer-ho deixem entreveure que molt poques persones poden repetir aquests actes, que aquestes accions se situen fora de l’abast quotidià dels individus normals, que es requereix d’una pasta especial per actuar de manera humanitària i generosa amb altres éssers vius. Quan els nostres companys i companyes han fet un rescat o ajudat a un animal han actuat bé i amb justícia, han encertat, han fet un gran treball, han canviat la vida per aquest animal … però no han fet res fora d’allò humanament possible. Crec que “heroitzar” és un error estratègic perquè no podem abusar de les paraules, ajudant a establir ficcions que obstaculitzaran el nostre camí a curt i llarg termini, posant encara més lluny de les persones el que és, moltes vegades, un simple gest nascut des del reconeixement de la capacitat de patir dels animals. Tots i totes podem fer-ho, només cal normalitzar-ho. No es necessiten “herois” ni “heroïnes” que portin al límit les seves capacitats per canviar la situació dels animals.

Els “herois” que no ajuden

Pel que fa al segon grup d'”herois” aclamats pels i per les animalistes, he de referir-me a diversos aspectes de la qüestió: el que més em crida l’atenció és el cridat a afegir-s’hi per anar a Tordesillas, ja que “enguany el toro no estarà sol”. Davant això, aclarir que el Toro de la Vega fa molts anys que no està sol, ja que centenars de persones, desenes d’entitats i associacions, així com el Partit Animalista, treballen fa eons sensibilitzant la ciutadania, portant el tema a discussió política i pública, denunciant i actuant a diferents nivells per obstaculitzar la celebració del “torneig”, amb l’objectiu final d’eradicar l’execrable pràctica. Potser els homes dels vídeos que corren per les xarxes socials no ho van notar abans, però el Toro de la Vega porta anys acompanyat d’una multitud políticament activa que no ha permès que aquests nobles bòvids morin en va, i que continuarà treballant fins abolir la tradició.

En segon lloc, puntualitzar que per sumar-se a una causa igualitària com la de defensar als animals, un primer requisit és el rebuig de l’especisme, i per coherència argumental, s’ha de rebutjar qualsevol altra forma de discriminació que redundi en un tracte desigual d’altres éssers, humans o no. Cridar, llavors, a defensar el Toro de la Vega amb arguments i motivacions sexistes (d’índole masclista) i racistes, no és una qüestió intranscendent. Perquè si alguna cosa hem de rebutjar és la discriminació que menysprea les dones, o les tracta amb condescendència; i que rebutja la idea d’igualtat amb les persones d’un altre color o origen geogràfic. Els activistes per la igualtat amb els animals no podem permetre que en els nostres actes es coli la desigualtat, la discriminació, ja que això debilita els principis igualitaris que promovem, perquè no tot s’hi val per demanar que la societat deixi de maltractar els animals, perquè no es pot hipotecar el sentit final ni els principis de la causa a canvi que vinguin més autocars amb detractors a Tordesillas. Perquè si hi ha una desigualtat estructural que és violenta amb els animals, qualsevol acte de suport no va a sumar positivament, a llarg termini, per acabar amb ella. I enllaçada a aquesta, una qüestió final, però no per això menys important: tornar sobre la idea que la violència no és un mitjà vàlid per demanar la fi de la discriminació, la tortura i la mort dels animals. En cap àmbit. No hi ha invitació més prenyada d’esterilitat que la de la violència, perquè no podem combatre la barbàrie amb les seves armes, perquè només s’aconsegueix una lluita cega, perquè no guanya una causa que s’esgota en el malbaratament de testosterona. Que ens pot motivar la ràbia generada per les injustícies, sí, però de cap manera podem obrir lloc a la violència per combatre l’especisme.

El sentit d’autocrítica és fonamental per no perdre el nord, per resituar-nos dins de la voràgine de la novetat i els vaivens de la lluita contra la desigualtat i l’especisme. No deixem d’examinar els nostres passos, d’entendre les nostres motivacions ni de revisar els fonaments de per què som on som. Aquest exercici de desmuntatge de les “heroïcitats” ha estat la meva petita contribució a aquest necessari examen intern. I no deixem de re-flexionar, de tornar a pensar sobre els nostres actes i les nostres conviccions, per no perdre temps ni energies en el desmantellament de l’especisme.

Sóc vegana i des de la meva infantesa m’ha preocupat la relació especista antropocèntrica que la humanitat manté amb la resta dels animals. Encara busco respostes a moltes preguntes d’aleshores. Sóc Treballadora social, màster en Filosofia Política i màster en Bioètica i Dret. Doctora en Filosofia, tractant sobre els límits de la filosofia moral, la bioètica i els drets dels animals. He estat activa en el món de l’animalisme des de fa més d’una dècada, sempre amb un peu en la teoria i un altre a la pràctica. Comparteixo la meva vida amb el meu marit, tres gates i un nombre sempre canviant de gats rescatats del carrer als quals donem en adopció.