La pressió popular ha estat clau perquè l’Ajuntament de la ciutat obri una via de diàleg amb l’entitat proteccionista.

El passat dijous dia 14 de Gener, coincidint amb la celebració del primer ple municipal d’enguany, mig miler de persones es van concentrar davant l’Ajuntament de Mataró per demanar al consistori que no suprimeixi el servei que s’ofereix al centre municipal d’acollida d’animals i que aquest continuï gestionat per la protectora de la ciutat. La concentració va ser convocada per la SpAm i la Federació d’Associacions Veïnals de Mataró (FAVM).

El passat mes de desembre, l’Ajuntament de Mataró va fer públic que no renovaria la concessió del contracte de gestió del CAAC amb la SPAM i que aquest servei es derivaria al Centre d’Acollida d’Animals del Consell Comarcal del Maresme, situat a Argentona.L’Ajuntament va argumentar que la decisió es va prendre donat que les actuals instal·lacions del carrer Galícia de Mataró han quedat obsoletes, ja no reuneixen les condicions adequades per animals i treballadors, i la reforma necessària per mantenir aquest equipament requereix una inversió de 500.000 euros, quantitat que el consistori afirma que no pot assumir.

Per la seva banda, l’SPAM va lamentar profundament aquesta decisió que asseguren es va prendre de forma unilateral per part de l’Ajuntament. Segons la presidenta de l’entitat, Sílvia Serra, es tracta d’una decisió política i d’una manca de voluntat per seguir oferint el servei que considera és exemplar i valorat per la ciutadania. Segons Serra l’opció del refugi de Cal Pilé és una bona alternativa per resoldre el conflicte ja que es podria ampliar i mantenir la pròrroga o bé buscar finançament per a unes noves instal·lacions. En aquest sentit, des de la protectora asseguren que en cas d’apostar per aquesta segona opció hi ha molta gent disposada a ajudar.

Des que l’Ajuntament va anunciar que no prorrogaria el contracte del CAAC a l’SPAM són moltes les reaccions que s’han fet sentir, especialment des de la ciutadania. En pocs dies, es van recollir més de 20.000 signatures a través d’una petició a Change.org i els missatges de suport a les xarxes socials bullen, la concentració del dijous dia 14 va resultar fonamental perquè el consistori obrís una nova via de diàleg. El regidor de Salut Pública, Juan Vinzo (PSC), ha afirmat que es farà una nova proposta a l’entitat. Ara per ara, no es descarta cap opció.

La concentració va comptar amb la presència i les paraules de Marc Planas, el jove que l’any 2.000 (amb només 22 anys) es va infiltrar com a treballador el CAAC de Mataró quan aquest estava gestionat per l’empresa de control de plagues SACPA, S.L. Aquesta empresa gestionava les gosseres de molts altres municipis de la província de Barcelona. Planas va enregistrar amb microcàmera els sacrificis cruels que patien els animals. Més de dues hores d’imatges desvetllaven com gossos i gats eren introduïts amb gàbies a càmeres de gas CO2, ofegats amb bosses de plàstic i fins i tot incinerats vius. Aquesta investigació va resultar clau perquè a Catalunya s’implantés la legislació proteccionista basada amb el model de sacrifici 0.

Informa Helena Escoda. TVA Mataró.
Imatge: Delia Pou