Sobreviure a les festes nadalenques

Sobreviure a les festes nadalenques

3247

Fa uns dies una amiga va publicar una foto del plat “vegetarià” que li van servir en el seu sopar de treball. Es podien veure espinacs bullits, dos trossos de carbassons mal tallats, un tros de carxofa i mitja tomata, tot banyat en un mar d’oli. Per aquest plat, d’alta cuina, li van cobrar 20 euros.

Aquesta és una situació que les persones veganes hem viscut moltes vegades. En determinats establiments, sembla que la nostra presència és una molèstia. Fa poc un cuiner em va dir que “no li marejara amb coses rares”; un plat vegetal és alguna cosa estranya per a aquest senyor, un gran nivell de formació el seu. Si a un local ens posen pegues i només ens ofereixen una amanida amb tomata, ceba i lletuga, a la qual (un aplaudiment, ací) se li ha afegit cogombre i dacsa com a innovació, crec que ens hem d’aixecar i marxar. Aquest plat, a més, ens el cobraran a un preu exorbitat, com els 20 euros de dalt.

He estat educada per a ser amable, el veganisme, en part, m’ha ensenyat a dir prou. No vols generar el conflicte, però, de vegades, el conflicte és inevitable. Recorde un dinar organitzat per un col·lectiu LGTBI on les dues persones veganes vam haver de menjar pasta amb oli, sense que al nostre voltant es manifestés ni un mínim gram d’empatia. Això es va acabar.
No obstant això, aquesta determinació es posa a prova amb les celebracions nadalenques. No importa que sigues atea, ni que hages repetit tantes vegades que no celebres el Nadal que sembles Ebenezer Scrooge, el personatge de “Conte de Nadal” de Dickens. Tard o d’hora et veuràs atrapada en un dinar familiar o de treball i hauràs de desplegar totes les teues estratègies de resistència. No vull ser negativa, però vaig a posar-me en el pitjor: ets una persona vegana en un entorn hostil.

Ser la persona “rara” és esgotador. Jo no tinc cap inconvenient a debatre sobre veganisme, però quan el debat es produeix al voltant d’una taula amb ganivets i forquilles és delicat. Així que si pots posposar aquest debat, fes-ho. Probablement no serà possible, perquè no et deixen. Quantes vegades he pensat que la meua paciència ja arribava al seu límit i que l’endemà m’esmentarien a la premsa amb un “dona pertorbada utilitza una graellada de verdures com a arma. Hi ha ferits de diversa gravetat”… perquè això és, amb tota seguretat, el que vas a menjar: graellada de verdures i/o una amanida amb una gran quantitat de lletuga (que està molt sobrevalorada en la cultura culinària carnista). És curiós que persones que afirmen “no menjar gairebé carn”, no puguen imaginar un altre plat 100% vegetal. Però ací ja entrem en l’estructura del referent absent, de Carol J. Adams, que explica el procés pel qual, en el sistema carnista, els animals desapareixen del plat. Que la realitat no siga visible per a la majoria de persones d’aquesta taula, no significa que no existisca: tu veus aquests animals, saps que van patir cada dia de la seua vida i saps què els va passar.

Llavors, en ple procés d’abstracció mental, apareix tot un seguit de personatges, amb un paper assignat, l’objectiu és qüestionar la teua ideologia. Fan això perquè se saben forts, no perquè tinguen curiositat. Tenim el lector del “Marca”, la nutricionista autotitulada, el de la cadena tròfica, la conciliadora, etc. Depenent de l’edat, és possible que totes aquestes persones compartisquen una mateixa característica: “la triada de la mort” (és a dir, la combinació letal de colesterol, àcid úric i sucre). Potser es mediquen i, en canvi, afirmen que la teua alimentació no és sana i que, pel teu bé, et desitgen que canvies algun dia. I comença la festa! Vas a escoltar de tot: que el pernil està molt bo i necessites les proteïnes (de debò?, altra vegada?), Que les plantes generen àcid úric (què?) I, finalment, que “cal respectar” . Però resulta que ets tu la que no estàs respectant, per deixar els animals fora del plat. Concentra’t en escoltar l’obstrucció arterial de qui et parla, això ajuda.

Si el menjar del local és un fàstic, però has de pagar el compte a parts iguals, fes això: aixeca la mà, crida a la cambrera o el cambrer i amb veu neutra digues “vull un whisky de malta escocès reserva, quin és el més car que tenen? “. No importa que no t’agrade el whisky, és una qüestió de compensació.

Si t’atabalen en aquest menjar i vols contestar, fes-ho, estàs en el teu dret. Que no et facen sentir culpable, no has de somriure i tenir paciència. Xantatge emocional, no gràcies. Torna el cop. Però si és massa, si tornes a casa malament, no et preocupes: és lògic estar malament després d’haver estat assetjada, penses en el que hauries d’haver dit o no haver dit, en el que et va costar reaccionar. Mira aquest vídeo, som ramat i estem canviant les coses, encara que de vegades semble que no. A més, els teus artèries estàs estupendes.

 

Diplomada en Relacions Laborals. Llicenciada en Història. Militant d’esquerres. Feminista, heterodisident i vegana.