En el més profund de la infantesa

En el més profund de la infantesa

3013

La cura de les nenes més petites no és, lògicament, una pedagogia com altres. La preescolaridad es transmet en altres codis, precisa de més paciència i més sensibilitat perquè és -o hauria de ser- direccional i més cultural que l’educació acumulativa, la qual treballa menys en les arrels de les personalitats. A fi de no vulnerar la dúctil fragilitat de les més petites, es tracta de desembastar l’art de suggerir-les sense empènyer, animar-les sense posseir el seu ànim, i sostenir-les, si de cas, en la seva exploració del món cometen certs errors, i alhora, perquè aquests errors no comportin riscos perillosos per a la seva integritat psico-física, en forma de traumes, pors i inseguretats. Sobretot exagerem aquest mim perquè són moments crucials de la seva vida, on la qualitat del seu tracte cap a elles per la nostra part calarà profundament en el seu comportament ulterior i en la seva cosmovisió de si mateixes, de qui les envolten i de la seva interacció social. És per això que una societat dedicada a la cura de les nenes és una societat condemnada a la tendresa i al respecte.

    No és trivial la tasca: si ho fem bé, oferim bones persones a la societat, la qual cosa és un bon objectiu inicial de tota preescolarització. Si ho fem malament, les llancem a la rutina, a la banalitat, a la pèrdua de perspectives i indefectiblement a la infelicitat, quan no al crim o a la indiferència. De la primera educació sorgeixen per exemple sovint dones submises i mascles dominants, la regla bàsica de la desigualtat injusta. Resumint i dit de manera que sembla una mica exagerat: les nenes són sagrades, fràgils, i la societat ha de tenir excessiva compte d’elles, sense arribar per descomptat a malcriar-les, ni que generin egolatria i egocentrismes propis de la superabundància material i emocional. No és fàcil, insisteixo, per això les persones que s’encarreguen d’aquestes tasques (a més de la part proporcional que ens correspon a cada ciutadana, com a part de la tribu i el seu teixit social), han de tenir unes característiques especials, una intuïció desenvolupada, una mena de devoció i predisposició per a això. No, no val qualsevol. Per tot això formem a les educadores, el personal de suport en aquesta delicada missió, amb uns requisits especials, unes titulacions especials, una psique adequada; perquè en definitiva, busquem per a les més petites al personal més qualificat possible.

    Les darreres quatre dècades de neurobiologia no humana i etologia comparada il·luminen una dada sobre que la emointeligencia animal no humana, que revela que en espècies com els porcs, les vaques, els primats, els simis, els gossos, els gats, els dofins, els còrvids, les gallines i moltíssimes altres espècies, la seva potència i la seva potencialitat corresponen a un nivell similar al de les nenes humanes. Aquesta intel·ligència es manifesta en capacitat d’aprenentatge, en resolució de problemes i conflictes, en comportament, altruisme, expressions i reaccions idèntiques a les de la nostra espècie i altres aspectes. El desxifrat de les equacions plantejades al respecte deriva sempre en el mateix resultat: les no humanes posseeixen valors i virtuts comparables als de nenes humanes d’entre dos a 4 anys d’edat. És un fet científic.

    No obstant això, els animals no humans estan al nostre servei, hem decidit fabricar-los, esclavitzar i executar al nostre plaer i caprici, sense més arguments que els béns econòmics o les satisfaccions personals. El seu pes, la densitat del seu pelatge, la seva habilitat gimnàstica, el seu aspecte, els seus fluxos, … els converteixen en mercaderia circumstancial i provisionalment viva. Segueixen sent les nenes que confirma la ciència, però són tractats com a coses. En harmonia a aquesta cosificació preprogramada, les cures que dirigim cap a aquests animals no humans, cap a aquestes “nenes perceptives” (plenes de possibilitats com les nostres, pors i inseguretats com les nostres, fragilitat i tremolors com els de les nostres nenes), i en concret les cures derivades de la seva criança en estabulació NO és duta a terme per personal qualificat.

    La preparació psicològica per tractar amb no humanes és ridícula o inexistent, reduint-se en el més generós dels casos a advertir de manera vaga sobre males pràctiques, confiant que la criadora-productora sigui bona persona, tot abans de donar-los un pal per gestionar el tema. Massa sovint, la feina de tenir cura de les no humanes és dut a terme per expresidiàries, exassassines, exvioladores, o potencialment tot això, la qual cosa equivaldria a posar a treballar en una guarderia a una condemnada per pedofília … És una feina bruta, de netejar i implicar excrements, on la irritabilitat, les males maneres, els pèssims salaris, la violència i la crueltat campen sense vigilància i sense conseqüències, perquè les no humanes (nenes segons la ciència, recordem-ho en tot moment), al no posseir veu ni drets són tractades de manera cosificada, com munts de carn viva. Els cops, les violacions, les tortures inimaginables, el confinament, la associalitat obligatòria, el pànic, el (ab) ús i totes les crueltats possibles i impossibles, són portades a terme amb impunitat per personal no qualificat, al qual li atorguem un vot de confiança que de cap manera toleraríem atorgar si tinguessin cura de les nostres pròpies nenes. La societat confia perquè en el fons a la societat no li importen les nenes no humanes. Els traumes infantils els cura el ganxo de la cadena d’especejament de l’escorxador.

    Els enregistraments mitjançant càmeres ocultes en granges, escorxadors, fires, vivers, etc., sobre el tracte a les no humanes, la documentació presencial sobre pràctiques nauseabundes de la cria industrial, i la normalitat amb que en les societats es massacra les nenes no humanes és demencial, degradant per al nostre nivell d’humanisme, indignant i repulsiva. No per això falten les veus de les mateixes cuidadores que al·leguen amor per aquestes no humanes de la seva “propietat”. Els orfenats xinesos són paradisos en comparació amb la millor granja del món, però també el torero diu estimar el toro que assassina, també el productor de llet diu respectar a la mare que viola per després executar al seu nadó (al qual també estima), també la pescadora o la caçadora posen amb la seva víctima a la que respecten i estimen … En aquest darrer cas la nena no humana s’asfixia i es dessagna mentre les botxines es fan les fotos pertinents de confirmació del trofeu.

    Independentment dels pretextos i mentides sobre el tracte contra les no humanes, independentment de la corrupció descarada i profunda de la inspecció veterinària mundial (la qual principalment intervé en casos de risc per a la salut pública humana i en cas de pandèmia, per ordenar exterminar milions de nenes no humanes), independentment de qualsevol excusa oferta per justificar el nostre tracte a les altres espècies animals, la veritat és que l’ésser humà comet pedofília quan actua especistament, perquè vulnera, degrada, usa, arrabassa, explota i sacrifica a persones d’edat infantil que van cometre l’error de néixer en altres cossos no antropomòrfics.

    Especisme és pedofília, quan pedofília és menjar-se cabrits, garrins, vedells deslletats, pollastres (el consum d’aviram és el més nombrós del món, i executa a no humanes d’una edat comparativa a les nenes humanes de sis anys). Pedofília és trencar la infància de nenes no humanes per doblegar a la irritabilitat del fuet i que actuïn al circ durant les seves vides “útils”. Pedofília és matar centenars de milions de nadons de pollastre d’un dia de vida, asfixiant-los en bosses d’escombraries. Pedofília és segrestar i separar els nadons de les seves mares en parcs zoològics per subministrar amb “material viu” a altres zoològics. Pedofília és deixar morir a unes nenes no humanes de fam quan l’escopeta mata una mare lactant que anava a buscar menjar per a la seva cadellada. Pedofília és la submissió a una voluntat perversament adulta contra éssers innocents de meravellosa ingenuïtat, que paguen amb la seva confiança i la seva falta absoluta de maldat el preu de compartir planeta amb una espècie tan intel·ligentment bruta com la nostra.

    No es tracta llavors de formar millor al personal que administra els centres d’explotació de no humanes, per dirigir-se cap un impossible ideal benestarista de sofriment mínim, sinó començar a convèncer d’una vegada per totes que les no humanes són persones, amb individualitat, gustos irrepetibles, maneres diferents d’enfocar assumptes. En fi amb altres intel·ligències, altres cultures (en ocasions més desenvolupades que la nostra), més empatia, altres cosmovisions i un mateix desig profund profund profund d’existir.

 

Xavier Bayle, artista plàstic autodidacta en les disciplines de poesia i prosa, dibuix i pintura, fotografia, escultura, instal·lació, vídeo i performance. Artivista per l’alliberament animal i al·lèrgica a qualsevol tipus de discriminació social. Avorrida del sistema pedagògic decideixo anar pel meu compte com a lectora convulsa. Ara viu a Polònia, pràctic permacultura per respecte a la terra ia la Terra, ofereixo productes vegans orgànics i pinto bosses en aquesta línia d’acció. Faig qualsevol cosa que pugui ajudar els animals. Entenc la lluita animalista com autodefensa, una extensió lògica dels drets humans, on totes les individues necessitem drets fonamentals a vida, llibertat i integritat, incloent-hi prioritàriament el medi ambient on exercir-les. El sentit de la meva vida?: Contemplar la migració de les aus, comptar tots els fulls d’herba i les ones del mar, vigilar que plogui cap avall i recollir nous i bolets.