La culpa del maltractament animal la tenen sempre “els altres”

La culpa del maltractament animal la tenen sempre “els altres”

3444

als q aurien de matar serien als xinesos no als animals” (Comentari a YouTube)

Treballar perquè la societat deixi enrere l’especisme requereix estar atents als actes que discriminen els animals en el nostre entorn, i tractar de respondre-hi de manera positiva, racional, i el que és més important, efectiva per canviar la situació de les seves víctimes.

En aquest món cada vegada més interconnectat i que ens bombardeja amb notícies i esdeveniments animals de tota mena, de vegades nosaltres mateixos caiem en un joc de discriminacions arbitràries, que no fa més que dificultar l’avanç d’una causa llibertària com la que defensem. Em refereixo a les acusacions racistes que, des del visceral de les emocions es manifesten en el públic i en el privat. Acusacions que, al meu parer, són curtes d’anàlisi (per no dir, sense ell), estèrils i que no ajuden als animals que són les seves víctimes, ni al moviment que advoca per la seva defensa.

Xinesos maleïts?

Pensem per exemple en el recent festival de la carn de gos a Yulin, Xina, que va deslligar una onada mundial d’escàndol i ira davant del maltractament que els animals reben, abans i durant la seva mort. Estrelles mediàtiques, organitzacions internacionals i milions de persones van condemnar els fets, qualificant la matança com una salvatge ignomínia que ha d’acabar.

És cert que en tot el món es fan servir animals de les maneres més brutals imaginables, però també és cert que a cada país hi ha un incipient moviment de protecció animal i, en menor mesura, de promoció del veganisme per motius ètics, que treballa incansablement per acabar amb aquests abusos.

En el cas del nostre exemple, centenars de ciutadans xinesos participen activament en la protecció dels animals, boicotejant i detenint els infames camions que transporten gossos i gats a escorxadors de diferents regions, alliberant-los d’acabar sent venuts per a carn i pells; entre altres accions que albiren un canvi de pensament i actituds cap als animals.

En molts altres països que des del primer món es considera “menys civilitzats” o “menys desenvolupats”, milions de persones, moltes anònimament, cada dia lliuren una batalla enorme contra la seva societat, costums i tradicions locals, per buscar el final del tractament dels animals com a objectes, a diferents escales i amb majors o menors recursos. A l’Índia, on les vaques no són en absolut tractades amb el respecte i veneració que certa tradició religiosa imposa, també hi ha organitzacions i persones dedicades a temps complet a la seva recuperació, a alliberar-les de la mort en escorxadors il·legals, a promoure dietes veganes motivats per la justícia i l’equitat. En el món musulmà hi ha persones que estan advocant per acabar amb el sacrifici ritual de l’Id al Adha (festa en què se sacrifiquen animals, un mes després de la fi de Ramadà) i que també defensen la dieta vegana com una alternativa compassiva i justa amb altres éssers que senten; que rescaten gossos, gats i altres animals de la gola del maltractament i l’abandonament. Persones de diferents cultures, races i credos, defensant una causa comuna. Motivats per diferents idees, però al final, amb el mateix objectiu d’acabar amb el tracte cruel.

Veure la palla en l’ull aliè

Hem de reconèixer que el nostre propi etnocentrisme de vegades ens fa difícil reconèixer aquests fets. Però obviar-los, per ficar a tots en una mateixa categoria dient “els xinesos són cruels” és d’una ceguesa moral que requereix una intervenció d’urgència. Abans de veure la palla en l’ull aliè, hem de recordar que en cap país la situació dels animals és, ni tan sols mínimament acceptable, i que falta molt, moltíssim, per arribar a una completa abolició de l’especisme.

Crec que és bo fer un exercici d’atenció i adonar-nos que a peu de carrer, en la nostra pròpia porta, de vegades en la mateixa taula dels defensors d’alguns animals, són altres els que s’han convertit en víctimes. Que hem d’aplicar més esperit crític, i més accions en el nostre entorn immediat, per viure en un món coherent on tots els animals (i no només alguns d’ells), siguin respectats. Que en virtut d’això que ens mou a treballar pels animals (diguem-li compassió, desitjos de justícia i llibertat, respecte … com vulgueu) no podem desconèixer que és gràcies a aquestes persones que la idea sobre el que són els animals i com ens relacionem amb ells, pot anar canviant críticament. I que la vida de molts animals ha estat afectada de manera positiva gràcies a la seva oportuna intervenció.

Aquest és un camí llarg i difícil

Tenir memòria ens permet avançar. Hem de tenir clar que si comencem a ajudar a alguns animals, és cosa de temps -i estratègia, i molt treball- que altres animals comencin a entrar en l’esfera de la consideració moral. Que tenim una gran tasca per davant, perquè tot i que aquest moviment va començar amb les primeres manifestacions antivivisección a l’Anglaterra del segle XIX, poques coses han canviat fins ara i necessitem més força, millors arguments, millors estratègies per continuar. Una d’elles és reconèixer aquests petits passos que s’han donat en la direcció correcta, per agafar forces i seguir endavant.

A vegades pequem de pessimisme, i no és d’estranyar doncs hi ha dies en què un no voldria haver-se aixecat per presenciar tant odi, desídia i violència, ja que la sang vessada i el patiment sofert per tants animals ens cega el judici. Però crec que hem nascut en la millor època per lliurar aquesta lluita; perquè en aquest moment centenars, milers de persones allà fora, senten, pensen i actuen per fer d’aquest món un lloc més tranquil, més just i més equitatiu per a tots els animals del planeta. I de vegades, només recordar aquest fet, ens pot salvar de ser engolits per l’abisme.

Per això: no deixem que la violència discriminatòria, el racisme, l’odi, ens encegui la mirada. Reconeguem als altres que estan canalitzats en aquesta lluita, i seguim endavant, de manera crítica i per descomptat, exigint estàndards de qualitat, d’equitat, de justícia, de coherència. Els animals no es mereixen menys, ni poden esperar més.

Sóc vegana i des de la meva infantesa m’ha preocupat la relació especista antropocèntrica que la humanitat manté amb la resta dels animals. Encara busco respostes a moltes preguntes d’aleshores. Sóc Treballadora social, màster en Filosofia Política i màster en Bioètica i Dret. Doctora en Filosofia, tractant sobre els límits de la filosofia moral, la bioètica i els drets dels animals. He estat activa en el món de l’animalisme des de fa més d’una dècada, sempre amb un peu en la teoria i un altre a la pràctica. Comparteixo la meva vida amb el meu marit, tres gates i un nombre sempre canviant de gats rescatats del carrer als quals donem en adopció.