Diumenge passat, 500 coloms van ser abatudes com objecte de lleure d’un grup de persones a Aranjuez, Madrid.

Aquesta modalitat d’oci cruel, coneguda com “tir al colomí”, es realitza en clubs de tir com en el d’Aranjuez. Es tracta de llançar coloms a l’aire i disparar mentre les aus intenten escapar volant per a salvar la seva vida.

Sabent la crueltat de tal esdeveniment, l’associació “Mis amigas las palomas” i diverses persones particulars van acudir a rescatar aquelles supervivents que caiguessin fora de la tanca. “No ens deixaven entrar dins del recinte. Si queien vives a terra, les remataven” afirma Antonio Mañas. 18 víctimes van ser alliberades, però sis d’elles han mort i altres tantes estan en estat crític. “Una tenia el pap i els sacs aeris trencats. Li faltava una ala sencera i se li veia l’os. La van haver de dormir perquè no patís” denúncia Antonio.

El grup d’activistes ha tornat al club de tir fins a tres vegades per rescatar el major nombre possible de víctimes abans que siguin rebutjades o depredades. Un cop acabada la abatuda, una altra a la nit amb llanternes i novament dilluns al matí van buscar aquelles víctimes que encara romanguessin amb vida: “Creiem que hi ha particulars emportant-se-les. Quan hem arribat aquest matí no quedava cap a tot el territori, només hem pogut veure 5 de mortes. Dues d’elles depredades durant la nit“. No exclouen la idea de tornar per a rescatar més supervivents.

A més dels rescats, les i els activistes realitzaran denúncies individuals. Malgrat tenir la llicència “al dia”, afirmen que denunciaran la presència de menors de 14 anys, l’abandonament d’animals ferits i la no traçabilitat del grup de coloms.

El preu de l’assassinat va ser de 5 euros per individu, a 12 coloms per tirador. El tir del colomí és un tipus d’entreteniment que es realitza en algunes comunitats de l’Estat Espanyol i que, des de diferents organitzacions, es demana la seva prohibició. En el cas del club de tir d’Aranjuez, només amb coloms, es realitzen 3 tirades a l’any. Diverses més amb guatlles. Davant d’això, una recollida de signatures agafa força a la plataforma de Change.org: “Prohibició sense excepció del tir al colom i pràctiques similars“. Més de 2.300 persones ja han signat per prohibir aquests assassinats com a lleure.

Imatge: Mis amigas las palomas