Des del passat divendres 16 i després de la reforma del Codi Penal, la zoofília podrà sancionar-se amb pena de tres mesos a un any de presó per a la persona humana que l’exerceixi. Així ho ha establert el Congrés dels Diputats després de la pressió social de diferents grups animalistes i les més de 140.000 signatures recollides a Change.org per l’Observatori de Justícia i Defensa Animal (OJDA) en la seva campanya “No som objectes sexuals”.

Fa set anys a València, una gossa que vivia en una protectora va ser violada i torturada. Fa cinc anys a Catalunya, 30 ovelles van ser robades del seu explotador, sent una d’elles violada mentre era enregistrada en vídeo. Fa tres anys a Almeria, un violador d’egües va matar un cavall introduint un pal per l’anus. Aquests tres casos són part de l’Informe Jurídic presentat l’any passat per l’OJDA al Ministeri de Justícia, el Congrés i el Senat. L’impuls de reformes legislatives és un aspecte important de l’Observatori, per així “millorar l’estatut jurídic dels animals al nostre país i avançar en el necessari progrés moral i legal que suposa el respecte i la defensa de drets dels animals no humans“. Donant-los suport, la Coordinadora de Professionals per a la Prevenció d’Abusos (COPPA) també va enviar al Congrés un dossier amb diversos estudis que relacionen un vincle existent entre la zoofília i els abusos a humans.

La reforma del Codi Penal difereix lleugerament de les propostes de les activistes pels Drets Animals, les quals no totes s’han tingut en compte. Des de l’OJDA es proposa la pena màxima de tres anys a les persones causants de maltractament animal i zoofília, també una revisió completa del tipus de agreujants, penalitzar amb una multa de fins a dos anys per distribució i possessió de material pornogràfic amb altres espècies i la privació de llibertat de fins a un any per abandonament. Davant les propostes, la Comissió de Justícia del Congrés ha acordat que es castigarà a qui “maltracti injustificadament qualsevol animal que no visqui en estat salvatge, causant-li lesions que menyscabin greument la seva salut o sotmetent-lo a explotació sexual“. S’eximeix de ser culpable de delicte aquella persona que maltracti a espectacles públics legalment autoritzats com circs i curses de braus. Així mateix, tampoc s’entén com violació aquelles realitzades a les no humanes l’objectiu final sigui el de la producció d’aliments.

La notícia ha estat ben rebuda per les diferents organitzacions animalistes que, amb tot, creuen que no és suficient. “Demanem una pena màxima de 3 anys, perquè sent inferior a dos anys, ningú entrarà a la presó a menys que tingui antecedents penals. Això és essencial de cara a l’efecte dissuasori: ‘si m’enxampen, vaig a la presó’. És un pas, per descomptat, que es tipifiqui però, a més, cal una pena de presó i una conscienciació en la societat que és una cosa greu” declara Núria Menéndez de Pla, directora del OJDA. Aïda Gascón afirma contundent: “És inadmissible que no s’inclogui en el codi penal l’extrem cas de maltractament animal que es dóna cada any a Tordesillas, amb el Toro de la Vega. Hi ha estudis suficients que relacionen la violència cap a animals com a antecedent de la violència, assassinat i violació a persones. Quina societat estem promovent protegint la tauromàquia? “. “Des Igualdad Animal, encara que valorem positivament algunes de les mesures proposades, ens semblen insuficients“, ha afegit Javier Moreno, cofundador d’Igualdad Animal. PACMA, d’altra banda, ho considera positiu, però insuficient i recorda que segueix paralitzada la Llei de Comerç i Tinença d’Animals, que anava a prohibir la venda d’aquests.

I encara que l’Associació de Parlamentaris en Defensa dels Animals (APDDA) creu tipificar la zoofília com a delicte és un avanç històric, països com Malàisia i Nova Zelanda imposen penes de fins a 20 i 7 anys de privació de la llibertat per tenir sexe amb altres espècies, respectivament.

TVAnimalista – Madrid