Atenent a una antiga reivindicació veïnal, el passat 31 de desembre l’Ajuntament de Gijón va ordenar el començament de les tasques de neteja del solar al costat de la benzinera de Foro, al barri de Pumarín de Xixón, llar d’una colònia felina registrada segons les normes municipals i de diversos eriçons pertanyents a una espècie protegida. Per al desenvolupament d’ aquestes tasques es va haver d’utilitzar maquinària pesada de gran envergadura.

Des de l’inici de la neteja del solar i, coincidint amb la troballa de diversos eriçons víctimes de les mateixes, les persones encarregades de la colònia i les associacions Adoptastur, Alma Animal Asturias, Cepesma i Gijón Felino, van exigir l’Ajuntament la seva immediata interrupció per protegir temporalment aquest espai i poder procedir al rescat i trasllat segur de tots els seus habitants.

Lucía García Serrano de Foro Asturias, titular de la regidoria d’Urbanisme, i dins del mateix Ajuntament que exigeix el cens de les colònies felines, va concedir una treva en els treballs. Després d’una intensa tasca de vigilància i neteja per part del voluntariat es va aconseguir el rescat de 13 gats i 10 eriçons, fins que el temps inicialment concedit es va esgotar i el passat dilluns 12 a les 8:00 hores tornava la maquinària que, escortada per la policia, va acabar per arrasar el solar de Foro.

Els i les voluntàries van treballar fins a aquest darrer minut, però la pròrroga concedida resultar insuficient per rescatar amb vida a tots els gats i eriçons que hi vivien. L’inici de les obres ja havia alterat les condicions de vida i costums d’aquests animals i el dia 12 encara restaven per recuperar 5 gats censats i un nombre indeterminat d’eriçons. Les nombroses peticions que pregaven més temps per seguir treballant van ser desestimades i la neteja va seguir endavant davant la impotència dels i les voluntàries.

Brujita, una gata esterilitzada i censada a càrrec de fons municipals va resultar ser una víctima més ja que atemorida va acabar sent atropellada en la seva fugida i moria a l’acte. “Penoses conseqüències per a una neteja, que si bé es considera necessària, es va dur a terme unilateralment i amb una urgència difícil de justificar.” Es lamenten les associacions.

Des d’Adoptastur, Alma Animal Asturias, Anadel, Gijón Felino i PACMA reclamen a l’Ajuntament de Xixón que “mantingui una línia de coherència amb les campanyes de control de colònies felines que té en marxa“. Així mateix demanen que es tingui en compte els esforços de nombrosos col·lectius, que treballen en la mateixa línia, i que les seves opinions i experiència siguin considerades i sospesades en la presa de decisions que afectin els animals.