Guipúscoa per primera vegada ha portat a terme una campanya amb imatges inèdites de com es viuen algunes de les festes més populars que tenen lloc a la comunitat basca on s utilitzen i es maltracten alguns animals com Bous, cabres, cérvols o galls. Aquests animals destinats majoritàriament per l’ús en granges són colpejats, ferits i lligats amb corda. Per aquest motiu, l’organització animalista Askekintza Animalista ha dut a terme aquest estiu una ronda de concentracions en les diferents ciutats on tenen lloc aquestes pràctiques sota la campanya Festak Ospatu Animaliak Askatu amb l’objectiu de crear consciència i sensibilització a la societat basca per impulsar un nou model de festes en què es respectin els drets dels animals.

 
Euskal Herriko festak, biolentzia eta tortura. || Fiestas de Euskal Herria: Violencia y tortura.

 

La gira va començar al juliol, just quan s inicia la primera de les 80 festes que tenen lloc al voltant de la província de Guipúscoa: la de Magdalenes de Errenteria, on Bous són utilitzats d’un cantó a un altre forçat amb pedres. Els animals són abusats i torturats amb cordes que els hi provoquen ferides i un gran patiment.
Les diferents concentracions es van realitzar de forma pacífica i amb les mans en alt i pintades de vermell com a símbol del patiment que viuen aquests animals.
Després de la gira els ajuntaments van ser prèviament avisats de les accions que s anaven a realitzar, és per això, que es van convocar diferents reunions amb les administracions corresponents on se’ls hi va plantejar un canvi en la seva política de festes. La campanya es va dur a terme en 12 municipis de juliol a mitjans de setembre, mes que va tenir lloc la finalització d’ aquestes.

El missatge era el següent: fem una crida a totes les persones sensibilitzades amb els drets dels animals perquè s apropin a les concentracions i ajudin a impulsar un canvi cultural i social. “Com són tradicions podem canviar-les fen pressió als ajuntaments mitjançant la petició popular” senyala Xabi de l’organització animalista. Askekintza Animalista és una organització que es va formar ara farà quasi cinc anys amb la finalitat d’actuar localment i amb contacte directe amb la societat incidint des de la mateixa cultura. Segons paraules de la mateixa organització ” són festes i costums molt arrelades i que s’han d’anar canviant a poc a poc per anar avançant cap a una societat culturalment més moderna”. A pesar d’haver rebut algunes crítiques per part d’alguns que no van rebre bé aquestes accions de protesta, la sorpresa per part de la major part de la societat va ser d’agraïment per la tasca realitzada per l’organització.

Askenkitza Animalista promou a més a més el vegetarianisme i el veganisme com a forma d’eradicar l’eliminació de qualsevol tipus d’explotació i de crueltat animal, siguin aquests utilitzats per granges, laboratoris, circs o festes. Per aquest motiu la campanya també va comptar amb un concurs de truites veganes entre la ciutadania guipuscoana que es va mostrar oberta i encantada a aquesta nova forma d’alimentar-se sana i sense crueltat. La vegan truita va ser tot un èxit i l’organització té previst oferir més activitats d’aquest tipus per tal d aconseguir sensibilitzar a la població.

http://www.askekintza-liberaccion.org/index.php/es/acciones/proximas-acciones/211-festak-ospatu-animaliak-askatu-2014

Informa: Sígrid Julià