Un any més, a Medinaceli, sota l’etiqueta de la tradició es torturarà a un toro col·locant-lo boles de foc a les banyes i serà assetjat i violentat per una torba de joves fins que es consumeixin les boles de foc que poden durar fins a una hora.

Sota el lema Okupa Medinaceli, activistes organitzats des de diversos punts del territori espanyol, acudiran el 15 de novembre des de les 22 hores fins a la 1 de la matinada per protestar pacíficament contra el “Toro de Jubilo” de Medinaceli, a Sòria.

El ritus comença lligant el toro per la força a una post i recobrint el seu cos de fang argilós per, segons diuen, evitar cremades. Però a mesura que l’animal es sacseja i el fang protector es va desprenent, la pell del toro comença a patir-les. La cornamenta es col·loca un asta metàl·lica (“gamella” o estella), amb dos grans boles de brea, elaborades amb estopa, aiguarràs i sofre, que es prenen amb foc abans d’alliberar el toro.

Després de la solta, l’animal, embogit pel foc en el seu cap i encegat amb les espurnes que van caient sobre els seus ulls, intenta fugir de l’assetjament i els cops als quals li sotmeten els mossos fins que es consumeixin les flames de les boles de brea. A això se li afegeix les cinc fogueres que cremen a l’interior del tancat táuric de la Plaça Major per recordar als cinc sants patrons de la localitat.

“Encara que no es mati l’animal, sabem que NO està bé burlar-se o humiliar els altres, i “els altres” inclou els animals. Tot i que es porti fent durant molts anys res no justifica, a hores d’ara, la violència, tortura i humiliació cap als animals per simple diversió”, expliquen activistes d’Okupa Medinaceli.