Des de mitjans del mes d’octubre i fins al 16 de novembre es realitza en Tehuacan (Mèxic) la matança d’almenys 16 mil cabres sota la tradició coneguda com “La matança del boc” en el marc del Festival Ètnic de la Matança i el Mole de Malucs.

“Tras los muros”, un projecte de fotoactivisme que denuncia l’opressió i abusos de què són objecte els animals en la nostra societat, ha tingut accés a l’espai on té lloc aquesta matança per documentar-la.

El Festival és un esdeveniment que reuneix a la majoria de les comunitats indígenes de les tres mixtecas (Puebla, Oaxaca i Guerrero) i ofereix un cartell amb diverses activitats culturals i artístiques com concerts, recitals, ballet i xerrades que es realitzen al llarg del mes. Amb gran importància folklòrica a Mèxic en el qual participen artistes de la talla de Lila Downs.

El passat 18 d’octubre va tenir lloc “El Festival del Mole de Malucs” o “La Matança” com es coneixia fins a 2005. Un ritual de sacrifici d’origen pagà en què representants polítics i de la societat mexicana es donen cita per participar en aquesta sagnant tradició.

El Mole de Malucs és un plat tradicional de carn de boc de la regió, considerat un dels més importants a causa de la prolongada criança dels animals, la preparació dels seus músculs com a aliment i de la celebració del Festival Ritual de la Matança.

La peculiar forma de criança dels bocs es basa en pasturatges de molts quilòmetres, alimentació pobre, un mínim d’aigua i sal, aconseguint que estiguin prims i així obtenir el gust característic de la carn del “mole de malucs”.

En l’actualitat, el ritual dura només un dia i no es mata els animals en públic, sinó que es realitza tot de forma mecanitzada com succeeix en qualsevol altre escorxador, però el festival de la matança es dur a terme fins a mitjans de novembre.

Cabres sotmeses a gran estrès durant la festa, lluitant per la seva vida en els escorxadors; i cabrits, de tot just dies, oblidats fins a morir en un racó de l’escorxador són les imatges que han estat captades per les càmeres dels fotoactivistes.

“Tras los muros” denuncia la terrible realitat que viuen els animals i que és ocultada normalment per la nostra societat. Per l’escorxador “la Carlota” de Tehuacán, han passat durant aquest mes d’octubre milers de cabres a les quals se’ls clava un tret amb una pistola de bala captiva per després degollarlas i escuarterar-les quan la majoria encara són conscients segons asseguren els investigadors.

“És precisament, el fet que aquesta matança no sigui una cosa extraordinària, -que passa de forma similar sota la influència de qualsevol tipus de govern, cultura o religió- el motiu que aporta interès a aquesta investigació” comenten des de Tras los muros.

Imatges: TraslosMuros.com

GALERIA COMPLETA ONLINE:

Matadero: https://www.flickr.com/photos/traslosmuros/sets/72157648588524088/
Ritual: https://www.flickr.com/photos/traslosmuros/sets/72157648994327955/