La Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural del Parlament de Catalunya ha acollit avui la sessió de compareixences d’experts a favor de la proposició de llei per prohibir l’ús d’animals en circs a Catalunya, impulsada per l’Associació Animalista LIBERA! i la Fundació Franz Weber (FFW) a través de la campanya CLAC (Catalunya Lliure d’Animals en Circs).

Els deu compareixents, reconeguts especialistes en diversos àmbits relacionats amb la protecció dels animals, han exposat els arguments morals, científics i jurídics que justifiquen la prohibició de l’ús d’animals als circs.

Entre els experts que han participat en la sessió destaquen Anna Mulà, advocada especialitzada en dret animal i ambiental i membre de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Leonardo Anselmi, activista animalista i director de la Fundació Franz Weber per al sud d’Europa i Llatinoamèrica, Marta Tafalla, doctora en Filosofia i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jaume Fatjó, doctor en Veterinària i especialista europeu en medicina del comportament animal, Luís Flores, veterinari del Zoo Botànic de Jerez i de Veterinarios para la Fauna Silvestre (Wildvets), Carmen Maté, doctora en Ciències Biològiques especialitzada en etologia de primats, Santi Vidal, educador caní i entrenador de gossos especialistes, Jordi Casamitjana, etòleg i consultor sobre protecció i benestar animal, Jordi Portabella, biòleg, i Ramón García, escriptor amb estudis de Primatologia.

Després de que el passat 8 d’octubre i avui s’hagin celebrat també al Parlament les compareixences del sector circense contrari a la proposició de llei, la pròxima fase de la seva tramitació serà el debat i votació del text definitiu de la llei, previstos per al proper mes de desembre.

Arguments a favor d’una Catalunya lliure d’animals en circs

En resposta als plantejaments d’alguns grups parlamentaris de la Comissió que han proposat limitar la prohibició només als animals salvatges, tots els experts animalistes han defensat i argumentat que la proposició de llei ha d’aprovar-se en la seva totalitat, deixant clar que no existeix cap diferència ni científica ni moral entre el sofriment dels animals salvatges i el dels domèstics, com els gossos, gats o cavalls, animals que alguns partits polítics plantegen deixar fora de tota protecció.

A més, en la sessió s’ha abordat la proposta dels empresaris circenses que van sol·licitar la regulació i control de l’ús d’animals en els circs com a alternativa a la seva prohibició. En primer lloc, els científics compareixents han coincidit en que aquest control requeriria una estructura professional inassumible econòmicament tant per al circ com per a l’Administració. A banda, han explicat que la mesura requeriria, entre altres qüestions, la construcció d’un santuari al què poder traslladar als animals confiscats, així com als abandonats en ocasions pels circs o als que s’escapen dels recintes en els què viuen tancats.

Per últim, els experts consideren que la regulació proposada pels empresaris circenses seria inacceptable ja que no garantiria el benestar animal ni impediria les molèsties i perills provocats els ciutadans amb la instal·lació de circs amb animals (com els riscos de zoonosis o els escapaments i abandonaments d’animals que provoquen accidents i lesions d’animals i ciutadans).

En aquest sentit, Anna Mulà ha explicat el fracàs de legislacions d’altres països que van apostar només per la regulació de l’ús d’animals en circs, com França, Itàlia o Anglaterra on no s’ha pogut garantir el benestar animal ni evitar les molèsties i riscos per al veïnat. En el cas britànic, l’advocada ha informat de que el país està actualment en un procés legislatiu que finalitzarà el proper divendres amb una prohibició de l’ús d’animals en circs, una consecució que acaba de produir-se també a Malta.

A través dels precedents legislatius internacionals i dels arguments morals i científics, els experts compareixents han conclòs que l’única forma de garantir el benestar animal i la seguretat ciutadana és abolir les pràctiques cruels que mantenen als animals condemnats a una vida en captivitat en els circs.

Per últim, cal destacar també la intervenció de l’activista Leonardo Anselmi, director de la Fundació Franz Weber per al sud d’ Europa i Llatinoamèrica, que ha ressaltat en la seva compareixença la necessitat de generar aquest tipus de debats parlamentaris per seguir avançant en matèria de protecció animal.

Font: Libera! (comunicat de premsa)