Animals en moviment

Animals en moviment

3170

Al moment de redactar aquesta columna vinc tornant del 12 Congrés Mundial de Bioètica, que es va realitzar a Ciutat de Mèxic els passats 25-28 de juny de 2014. Organitzat per la International Association of Bioethics, aquest gran esdeveniment que va convocar a més d’un miler de persones, va comptar en aquesta versió amb dues sessions dedicades íntegrament a la relació entre humans i no humans. Aquestes sessions, “Animal Ethics” i “Reflexions socials i bioètiques sobre el moviment dels Drets Animals a Llatinoamèrica” van ser els segments específics que es van referir a la qüestió del tractament que dispensem als animals no humans, des de diferents perspectives científiques i acadèmiques.

En ambdues sessions, més d’una dotzena d’investigadors i investigadores es van referir a diferents problemàtiques, tals com la investigació amb animals, els animals silvestres en captivitat, la selecció artificial en els gossos domesticats, les granges industrials, l’ètica en l’alimentació, els problemes de la tinença no responsable d’animals, el moviment dels Drets pels Animals a la regió, entre d’altres. Les ponències, transversals a diverses disciplines científiques i humanístic-filosòfiques, van tenir en comú la reflexió crítica i les propostes que van apostar per una ètica inclusiva dels animals no humans.

A dia d’avui, la bioètica se centra en els problemes ètics de la biomedicina, i gran part del congrés va reflectir aquesta tendència. Per això mateix, és d’agrair tant a l’organització del congrés, com al comitè científic i els i les investigadores participants, que els animals no humans i el qüestionament del especisme antropocèntric hagin tingut un lloc al congrés mundial d’enguany, dins de les propostes i desafiaments per a una bioètica més àmplia. Al meu parer, això no és sinó la mostra que la preocupació pels animals és una incomoditat moral urgent, que inquieta, i que ens crida a pensar i actuar. I així mateix ho van manifestar els investigadors i participants d’aquests dos segments, en proposar noves perspectives i desafiaments per a la ciència, les humanitats i l’ètica en relació als animals no humans.

És important que tots i totes els qui busquem la superació del especisme, intervinguem de manera activa en aquells espais en què treballem i en els quals desenvolupem la nostra vida i que ens són quotidians. Cada dia i sense parar. Perquè aquesta és l’única manera de “apurar” la revolució d’aquest segle, la dels drets dels animals no humans.

Sóc vegana i des de la meva infantesa m’ha preocupat la relació especista antropocèntrica que la humanitat manté amb la resta dels animals. Encara busco respostes a moltes preguntes d’aleshores. Sóc Treballadora social, màster en Filosofia Política i màster en Bioètica i Dret. Actualment estic escrivint la meva tesi doctoral en Filosofia, tractant sobre els límits de la filosofia moral, la bioètica i els drets dels animals. He estat activa en el món del animalisme des de fa més d’una dècada, sempre amb un peu en la teoria i un altre a la pràctica. Comparteixo la meva vida amb el meu marit, tres gates i un nombre sempre canviant de gats rescatats del carrer als quals donem en adopció.