Aquest dimecres 4 de juny, la comissió d’Agricultura del Parlament ha aprovat sol•licitar al Govern la regulació de les “corrides” de toros sense sang, celebrades per alguns ramaders de les Terres de l’Ebre com a espectacles per a turistes, i conegudes com a ‘tientas’. La proposta presentada pel PP ha estat recolzada per CiU, ERC, PSC, PP i C’s, amb l’abstenció d’ICV i l’absència de les CUP.

Aquestes exhibicions a les Terres de l’Ebre van ser suspeses per ordre judicial el 12 de setembre com a mesura cautelar per incomplir la llei de protecció animal, encara que el procediment judicial estigui seguint el seu curs.

Com a reacció a la decisió del Parlament, la plataforma antitaurina PROU ja ha iniciat accions per tal d’impedir que es regulin aquests espectacles que són il·legals des de l’1 de gener de 2012, quan va entrar en vigor la Llei 28/2010, de 3 d’agost, que va prohibir les curses de braus a Catalunya, “així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros”.

Des de la Plataforma, on es va gestar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va impulsar aquesta llei amb més de 180.000 signatures, s’ha convocat a totes les forces abolicionistes del territori català a una assemblea popular, oberta i participativa que se celebrarà el 21 de juny a Barcelona. L’objectiu de la trobada serà la mobilització de la societat catalana “per tal d’impedir que el Parlament atempti contra la dignitat de Catalunya, un territori orgullós de ser reconegut internacionalment com a pioner en la protecció dels animals gràcies a la històrica abolició de les “corrides” de toros”.

Leonardo Anselmi, un dels portaveus de PROU, assegura que “per molt que el Parlament demani al Govern regular aquests espectacles , això no es pot fer de cap manera: el Govern no pot vulnerar la Llei. Tot i així, per prudència i prevenció, començarem algunes mobilitzacions i reunions amb el moviment i en comunicarem la situació a totes les institucions, persones i sectors que ens varen recolzar. D’altra banda, aquesta activitat no li és pròpia a l’activitat ramadera, i si ho fos, donat el maltractament que s’infligeix al toro, estaria prohibida d’avantmà per la mateixa llei“.

Un cop aconseguit aquest salt evolutiu, PROU apel·la a la coherència del Govern recordant-li que l’abolició va ser aprovada el 28 de juliol de 2010 per majoria absoluta pel mateix Parlament, amb 68 vots a favor (entre ells , 32 de CiU i 3 del PSC, a més dels d’ICV i ERC ), 55 en contra (de PP i C’s, a més de 7 de CiU i 31 del PSC ) i 9 abstencions.

L’advocada especialitzada en dret animal, Anna Mulà, aclareix que “l’única manera de legalitzar aquestes activitats, autèntiques curses de braus sense sang prohibides per llei, és modificar una altra vegada l’article 6 de la Llei de protecció dels animals per suprimir-ne aquesta prohibició“.

A més a més i, des de PROU, es denuncia que la proposta aprovada pel Parlament amaga la veritable naturalesa d’aquestes “corrides” de toros, ja que les presenten com una activitat pròpia de les ramaderies per valorar la “bravura” dels toros, quan en realitat són “corrides” realitzades per toreros professionals davant d’un públic que prèviament ha pagat per presenciar aquest espectacle: “Tant els ramaders com els impulsors de la mesura al Parlament menteixen perquè en aquestes activitats s’usen elements propis d’una cursa de braus, com ‘capeas’ i banderilles de fusta, i fins i tot es simula la mort del toro amb una espasa“, explica Anna Carbonell, coordinadora de la Plataforma.

Fotografia: Carlos Coll