Aquest cap de semana Tarragona ha acollit les Primeres Jornades per l’Alliberament Animal organitzats per la Plataforma Iniciativa Animalista i Libera!. Les jornades han inclòs xerrades, presentacions de projectes, passi de documentals, debats, col·loquis i dinars i vermutades populars. Entre d’altres propostes, la llicenciada en Història i post-graduada en Dret Animal per la UAB, Helena Escoda va presentar una mirada biocentrista on amb un sintètic recorregut des de la pre-història a la història més recent, va desmitificar idees que s’han perpetuat des del racisme, el sexisme i l’especisme. Escoda va explicar la proximitat genètica amb altres espècies com els ximpanzés o els bonobos per desmitificar algunes idees sobre la superioritat de l’ésser humà. Així mateix, va donar unes pinzellades sobre el naixement de l’esclavitud de manera quasi simultània a la domesticació dels animals i els arguments utilitzats per justificar l’abús que no disten gaire dels actuals que justifiquen l’explotació animal. Escoda va proposar un punt de vista en el qual totes les formes de vida del planeta compten, ja que totes som partícips de la rica biodiversitat i de la història de la Terra.

Jesús Frare, activista i membre de la PIA, de la Folgança d’Algemesí i de la CAC va realitzar una intervenció sobre el linxament públic de bous als Països Catalans, coneguts com a “correbous” o “bous al carrer” que se’ns presenten com un fet tradicional, socialitzador, identitari i festiu. En la seva xerrada va desmitificar les diferents justificacions que donen els partidaris de la festa i va animar als i les assistents a continuar lluitant per abolir aquesta gran injustícia.

Antoni Infante, cofundador de la PIA i impulsor de la Plataforma Carles Pinazo va relacionar el comunisme amb el seu objectiu de crear un món lliure de tota opressió i l’explotació i va afirmar que “sovint oblidem que totes les espècies animals som objecte d’explotació, i on les oprimides de classe passen a ser opressores d’espècie. Com a espècie humana ens manifestem contraries a l’explotació de classe, però mantenim alhora un estatus d’opressió, repressió i mort per sobre les altres espècies animals i el planeta en consumir productes d’origen animal”. Tanmateix va explicar que “el socialisme no pot permetre’s suportar la hipocresia d’estar fent la revolució a esquenes de la resta d’animals que conviuen amb els humans, l’alliberament ha de ser total”. Infante va voler recordar que mai l’infern al que són sotmesos els animals havia tingut les dimensions actuals on més de 50.000.000 d’èssers vius són torturats cada any.

En aquestes jornades, també han estat presents: Carlos López, que coincidint amb el desè aniversari de Libera! va explicar la trajectòria, la metodologia i els resultats obtinguts per l’associació. També va participar com a ponent Laia Galeano, responsable dels animals rescatats al refugi-santuari de “La Bassa”. La xerrada “Feminisme, LGTBI i alliberament animal” va ser exposada per Eva Benet i l’activista Anna Carbonell va presentar la Plataforma Legislativa pels Drets dels Animals Urbans de les comarques del Camp i les Terres de l’Ebre (PLDAU). Les jornades es van desenvolupar amb la col·laboració de l’Ateneu Llibertari Alomà i el Casal Popular de la Sageta de Foc.

Informa Cristina Garcia. TVA Tarragona