Des que l’Observatorio Justícia y Defensa Animal iniciés el 2012 una campanya per vetllar per l’estricte compliment de la legalitat vigent en les celebracions i festes populars a les que s’usen animals a Espanya, s’ha constatat que, en el marc de les festes de Sant Antoni que tenen lloc sobre el 17 de gener, nombroses localitats espanyoles incorren any rere any en sistemàtiques i reiterades vulneracions de les lleis de protecció animal.

Per al col·lectiu catòlic, majoritari a l’esta espanyol, Sant Antoni representa el protector dels animals, un ésser que se suposa benefactor amb ells. Molt al contrari del que els rituals que es duen a terme any rere any en “el seu honor” significa per als animals, víctimes una vegada més de les tradicions.

En aquest període l’Observatorio ha presentat més de 60 denúncies contra la utilització il·legal d’animals domèstics en rifes o per ser lliurats com a donació o premi, una tradició molt arrelada a les festes de Sant Antoni a molts pobles de l’estat espanyol, sobretot en comunitats com Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Comunitat Valenciana i Andalusia, però que resulta manifestament contrària a les lleis de protecció animal autonòmiques. Com a resultat d’aquestes denúncies, l’Observatorio va aconseguir que aquestes celebracions s’adaptessin als nous temps i a la legalitat vigent en les localitats de Villatorres (Jaén), Briviesca (Burgos), Finestrat (Alacant) i El Toboso (Toledo), així com que s’incoaran sengles expedients sancionadors per les rifes dutes a terme a La Bañeza (Lleó) i Trigueros (Huelva).

Segons afirma l’Observatorio en nombrosos casos es desconeix, fins i tot per part de les autoritats competents que animals com els porcs o els bens són animals catalogats com a domèstics, portant-los a confondre amb els animals anomenats de companyia ja que l’adjectiu “domèstic” inclou a tot aquell animal que ha perdut la seva condició de salvatge i viu sota la dependència humana. Aquest fet fa que qualsevol animal estigui emparat per les lleis autonòmiques de protecció animal, que prohibeixen taxativament rifar, sortejar o lliurar un animal com a donació, premi o recompensa, ja que, aquests actes cosifiquen als animals en ser tractats com mers objectes.

Aquesta mateixa setmana l’Observatorio ha arribat a un acord amb l’alcalde de Villatorres (Jaén), perquè a partir d’aquest any no es lliurin animals com a premi de la Cursa Popular Infantil que cada 18 de gener se celebra tradicionalment en la citada localitat. “Per primera vegada en molts anys, no es lliuraran animals, i no tornaran a ser lliurats mai més, de manera que es deixarà de vulnerar la legislació vigent, de cosificar els animals i no es perpetuarà aquest missatge tan perjudicial per als i les menors de que els animals són mers objectes”. Afirmen des de l’entitat.