Divendres passat, diverses persones defensores dels animals van intentar rescatar els porcs víctimes de l’accident del camió de l’empresa de transports Cunino SL, que els transportava a l’escorxador de Mercazaragoza, però no se’ls va permetre acostar-se ni fer res per ells.

Llum Navarro, presidenta del projecte “Vegan Hope”, va ser una de les que es va acostar al lloc del sinistre i va veure “diversos porcs ferits i morts”. “Ningú va deixar que poguéssim fer res per ells “, denuncia. “No han permès que cap associació pugui ajudar”, assegura també Laura Luengo, del santuari madrileny Wings of Heart. “Aquest és el món que estem construint”.

Segons el veterinari de la Diputació General d’Aragó, 75 porcs van morir en l’accident, però tots els que van sobreviure van ser qualificats com “aptes per al consum” i retornats a l’escorxador sense que ningú en Mercazaragoza precisés l’empresa a la qual anaven destinats els animals.

Diversos santuaris s’havien mobilitzat per intentar rescatar els animals accidentats. Els Santuaris són associacions sense ànim de lucre que rescaten i donen refugi a animals víctimes de la violència especista, ja siguin per violència físic, abandonament o simplement rebutjats per la indústria d’explotació animal.

Actualment l’estat espanyol compta amb deu d’aquests centres que es financen únicament amb la solidaritat de la ciutadania i reivindiquen, com diu Alberto Terrer, de Feeling Free , “el dret a ajudar a tots els animals”.

Aquestes associacions promouen un estil de vida 100% vegetarià i respectuós amb els animals. “Són milions els animals que moren diàriament per hàbits de consum que no són necessaris”, explica Esperança, directora del Valle Encantado.

Des del santuari Leon Vegano Animal Sanctuary, Evelyn Gutiérrez, coordinadora, lamenta que no s’hagi pogut salvar cap dels animals accidentats a Saragossa tot i la mobilització i “encara en una situació dramàtica”. Ismael López del santuari català Gaia, ens recorda que els animals “senten, pateixen i volen viure igual que nosaltres”.

Celebren que el conductor hagi pogut ser rescatat i atès però tots coincideixen que s’hauria d’haver-se fet el mateix amb les altres víctimes de l’accident.
 
Aquests deu centres acullen a centenars d’animals i demanen una protecció legal específica per a la seva activitat, a més de recordar que una alimentació a base de vegetals evitaria el patiment dels animals i aquestes dramàtiques situacions.

Foto: Josep Lluis Sellart – PACMA