Després de ser sotmesa a nombroses modificacions que l’han deixat pràcticament irreconeixible , la ILP Taurina va passar el passat dimecres 2 d’Octubre a la Comissió de Cultura del Congrés on va ser votada i aprovada amb els únics vots a favor del PP i UPN .

UpyD es va abstenir , tot i estar a favor de les curses de braus , igual que el grup socialista , segons el diputat Torres Mora per ” l’esmena a la totalitat ” que s’ha fet de la ILP “fins buidar-la de contingut” . “Ja no sabem ni el que estem debatent ni el que anem a votar, perquè li han canviat fins al nom” .

Segons el projecte de llei , que ara passarà al Senat , la competència legislativa sobre els toros segueix en a les comunitats autònomes , el que assegura que les curses seguiran estant prohibides a Catalunya . En aquest sentit , PNB i CiU van assenyalar que no calia cap llei al respecte, ja que cada CA té la seva normativa d’espectacles taurins .

Tant el diputat d’ERC Alfred Bosch com a Chesús Yuste de CHA coincidien a afirmar que el PP havia fet ” el ridícul ” . ” El toro els ha vençut i han perdut aquesta ronda” , afirmava Bosch , que ja fa 7 mesos vaticinava que les les curses de braus mai tornarien a Catalunya .

La ILP original demanava declarar els toros Bé d’Interès Cultural ( BIC ) , però el nou projecte de llei modifica també aquest punt proposant la seva declaració com a Bé Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO . ” Crec que només es vol guanyar temps , mantenir entretinguts als taurins perquè triguin a assabentar-se que tot el que han fet no ha servit per res i que la tauromàquia està en la mateixa situació en què estava l’any passat . Almenys el Bé d’Interès Cultural era una cosa que estava regulat . ” Assenyalava Chesús Yuste en la seva intervenció com a portaveu d’Esquerra Plural .

Per la seva banda, la plataforma per a la ILP Antitaurina “Pan y Toros” , nascuda com a resposta civil a la tramitació d’aquesta proposició de llei , presentar aquests dies una sèrie de dades i arguments pels quals la ILP taurina no cap dins del marc legal .

“Per què menteixen així als taurins ? – Es pregunta la presidenta de la plataforma La Tortura No És Cultura , Marta Esteban ” El mateix André Viard , president de l’Observatori Francès de la Tauromàquia ha afirmat en una recent entrevista que ” La declaració d’ Patrimoni Històric Cultural no servirà a la UNESCO ” .

Segons Esteve, la Tauromàquia mai serà inclosa a la llista de la UNESCO ja que contradiu els seus principis fonamentals ja que en l’article 2 de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat , ja estableix que només podran formar part del llistat a aquell patrimoni cultural immaterial que sigui compatible amb els requisits de respecte mutu entre comunitats , grups i individus .

Nota original Pan y Toros :

Vídeo declaracions Marta Esteban Europapress : http://www.europapress.tv/sociedad/200643/1/antitaurinos-sostienen-tauromaquia-decadencia.html

El projecte de llei ha passat ara al Senat per a la seva aprovació , un tràmit que es realitzarà en els pròxims mesos .