L’Observatori Justícia i Defensa Animal ha demanat a la Fiscalía de Medi Ambient de Valladolid que obri una investigació sobre la mort a cops d’un gat a la localitat val·lisoletana de La Cistérniga, suposadament a mans d’operaris municipals.

Els fets denunciats es van produir el dia 25 de juliol, quan el veïnatge d’una piscina comunitària va advertir la presència, al recinte, d’un gat desnodrit i deshidratat que requeria d’atenció veterinària. Segons testimonis presencials, l’animal respirava amb dificultat, pel que el grup de veïns i veïnes va trucar a l’Ajuntament i a la Policia Local perquè es fessin càrrec de l’animal.

Poc després es van presentar al lloc dos policies locals acompanyats per dos operaris de l’Ajuntament, uniformats aquests darrers amb la vestimenta pròpia del personal de neteja o manteniment del Consistori.

En un comunicat de premsa, l’Observatorio explica que un dels operaris portava amb ell una pala de les que s’utilitzen “per treure neu”. Un cop allà, i després de discutir el que s’havia de fer amb el gat, segons diu l’organització, un dels operaris es va acostar a l’animal, arraulit en un racó, va aixecar la pala en l’aire i li va pegar, davant la presència dels i les veïnes, fins en tres ocasions, matant l’animal a cops mentre s’escoltaven els crits i miols del gat. A continuació, van ficar l’animal en una bossa d’escombraries negra i se’l van endur.

L’Observatorio Justícia i Defensa Animal ha denunciat aquests fets davant la Fiscalia al considerar que poden ser constitutius d’il·lícits penals i administratius en vulnerar la legislació vigent.

Des d’aquesta organització lamenten que en ple segle XXI, tot i l’existència de legislació penal i administrativa que protegeix els animals, “aquesta sigui desconeguda i vulnerada flagrantment fins i tot pels que tenen l’obligació de conèixer-la fer-la complir. Aquest tipus d’actuacions, a més de resultar il · legals i desproporcionades, són totalment contràries a l’ètica social dominant, cada vegada més conscienciada amb el respecte cap als animals “.

Tanmateix, l’organització animalista considera “inaudit que la ciutadania truqui a l’Ajuntament sol·licitant auxili per fer-se càrrec d’un animal indefens que necessita ajuda, i que la resposta sigui matar a cops de pala.