Diverses organitzacions de protecció dels animals i de la vida marina, nacionals i internacionals, uneixen esforços per dur a terme la campanya SOSDelfines a l’estat espanyol, el país europeu amb major nombre de dofinaris. Encara que a causa de l’alta mortalitat la xifra és fluctuant, a Espanya hi ha aproximadament 90 dofins, 2 belugues i 6 orques en captivitat en 11 centres diferents.

Canàries és la segona comunitat autònoma amb major nombre de cetacis en captivitat (25 dofins i 6 orques), després de València, motiu pel qual la plataforma considera fonamental informar sobre el patiment d’aquests animals en captivitat. “Dels 21 dofins que hi ha en captivitat a Tenerife, nou (més 3 dels 7 que han mort en els últims anys) van ser capturats del seu estat salvatge“, explica Jennifer Berengueras, portaveu de SOSDelfines.

Del 2 al 7 de juliol, la coalició internacional instal·larà una carpa informativa a dues de les platges més turístiques del Sud de Tenerife (Platja del Camisón i Platja dels Cristians) per informar locals i turistes del sofriment dels cetacis en captivitat.

Fa poques setmanes, va morir l’orca Vicky de Lloro Parc, amb tan sols 10 mesos, deixant en evidència la manca de benestar i la incapacitat d’adaptar a les condicions de captivitat d’aquests animals, fins i tot els nascuts en zoos i aquaris“, explica Berengueras.

El 2009 una orca de Loro Parque va atacar mortalment el seu entrenador. Aquest i molts altres atacs de dofins i orques als seus entrenadors que ocorren freqüentment en aquests parcs demostra l’estat d’estrès que pateixen aquests animals. Per reduir l’agressivitat d’aquests animals és pràctica freqüent subministrar tranquil·litzants i hormones.

D’altra banda, una anàlisi recent dels espectacles que es fan als dofinaris espanyols va demostrar que Loro Parque i Aqualand només destinaven un 3,33% i un 0,33% del seu temps, respectivament, a parlar de la natura i la conservació d’aquests animals, i que Palmitos Park, a Gran Canària, dedicava el 6,66%.

Encara que semblen animals simpàtics, juganers, divertits. Però molts estan deprimits i estressats. Ha evidències científiques que demostren que els mamífers marins pateixen considerablement en captivitat al no poder satisfer les seves necessitats fisiològiques i de comportament. Les piscines, sense cap tipus de enriquiment ambiental , els provoquen estrès i agressivitat, redueixen les seves expectatives de vida i provoquen nombrosos problemes per a la salut “, recorden des SOSDelfines.

Altres accions que està duent a terme la coalició són la petició al ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, perquè exigeixi als centres amb cetacis que apliquin la Guia d’Aplicació de la Llei de Zoos i deixin d’usar els animals captius per espectacles circenses a través de la plataforma change.org que es pot signar aquí.

I la projecció del vídeo denúncia protagonitzat per Bigas Luna, Fernando Tejero, Macaco, Marina Salas, Nathalie Seseña i Núria Gago en diverses sales de cinema de de Barcelona, ​​Madrid, Tarragona, Mallorca, València i Canàries (seus dels delfinaris espanyols) a partir del proper dia 5 de Juliol.