La Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Galdakao va acordar per majoria el passat dimarts no autoritzar la celebració de la tradicional cursa de rucs que organitza Patakon Kultur Elkartea cada mes de setembre durant les festes del municipi biscaí, on s’obliga els animals a fer un recorregut urbà amb una persona pujada a l’esquena.

En un comunicat l’Asociación para un Trato Ético con los Animales, ATEA valora molt positivament “que una de les localitats basques més importants hagi pres aquesta decisió, ja que això la col·loca molt més a prop d’una ètica global, que per ser-ho ha d’incloure necessàriament els animals no humans. ”

La decisió a favor dels animals es va produir després d’una reunió de la Comissió amb representants d’ATEA i de la formació EQUO-Euskadi, que van presentar un informe veterinari en què es demostra que els animals pateixen en aquesta situació importants nivells d’estrès i angoixa pel que estaria incomplint la normativa basca de protecció animal.

La proposta de suprimir la carrera de rucs ha sortit endavant amb els vots a favor de PNB, EQUO-Euskadi, PSOE i Galdakao Bizirik-Ezker Anitza, la abstenció de Usansolo Herria, el vot en contra del PP i la no participació de Bildu en la votació.