El Partit Animalista – PACMA, l’Associació de Veterinaris abolicionistes de la Tauromàquia (AVAT) i la Federació de Protectores d’Animals de Catalunya (FEPAEX) critiquen el que consideren un adoctrinament mancat d’ètica i perjudicial per als nens.

Els tres col·lectius de defensa animal han manifestat el seu desacord davant aquesta iniciativa que es durà a terme en el context de la “Fira del Toro” l’1 de març a les 12:00 hores, i que consistirà en una classe magistral de toreig davant els 5.000 escolars de totes les escoles i instituts de Badajoz.

L’activitat, organitzada conjuntament per la Fundació El Juli i l’empresa Ruedo de Olivenza, i patrocinada per l’Ajuntament d’Olivenza i la Diputació de Badajoz, es desenvoluparà com un temptader didàctic de sis vedelles on el torero “anirà explicant pas a pas tot el que succeeix, des del per què es tempta, fins a les reaccions dels animals així com els passos a seguir en un corral de prova, com a preparació prèvia a les festes de la temporada “.

Les tres organitzacions tenen clar que l’objectiu final d’aquest esdeveniment és un exercici de manipulació per aconseguir aficionats a la tauromàquia entre les noves generacions, i garantir així el futur de l’espectacle taurí, avui en dia en completa decadència com constaten totes les estadístiques i les imatges de les places, cada vegada més buides.

Virginia Iniesta, Doctora en Sanitat Animal i Vocal de AVAT a Extremadura, apunta: “com professionals de la veterinària que som -i basant-nos en nombrosos estudis científics sobre això- podem assegurar que les vedelles utilitzades en l’espectacle patiran un intens patiment, no només físic, per l’hemorràgia i el dolor dels cops de pica, sinó també emocional, per la por, l’estrès i l’angoixa d’estar separats del seu grup familiar i veure en un entorn tan hostil. Per tant, no podem qualificar més que com aberració l’acte de sotmetre’les injustament a aquest patiment, més encara si és possible en aquest cas, on es tracta d’animals indefensos de tan curta edat “.

M. Àngels Gómez Salpico, presidenta de FEPAEX, ressalta la seva preocupació: “caldria protegir els menors davant aquest tipus d’adoctrinament. Com ja han demostrat els i les més prestigioses professionals de la psicologia, és vital i necessari que durant la infantessa s’afavoreixi el desenvolupament de l’empatia. Un espectacle on animals innocents són maltractats i humiliats per simple diversió fomenta que els i les nenes aprenguin a menysprear les necessitats, dignitat i drets d’altres éssers vius, fent-los insensibles al seu patiment i alterant el seu desenvolupament emocional “. Considera, per tant, que aquest tipus de pràctiques són altament pernicioses i contràries als valors de respecte als animals que l’educació hauria encoratjar.

Olga Lama, coordinadora del PACMA a Badajoz, manifesta també la seva indignació pel fet que la promoció de la tauromàquia es segueixi sufragant amb els diners de tots: “davant el panorama socioeconòmic actual, en què més del 20% de les famílies espanyoles estan sota el llindar de la pobresa, i sent Extremadura una de les regions més castigades per la desocupació i la crisi, la Diputació de Badajoz dilapidarà aquest any ni més ni menys que 482.000 euros (un increment del 2,6% respecte a anys anteriors) en fomentar aquest denigrant negoci, en lloc de destinar-lo a protegir l’educació o la sanitat públiques de qualitat “.

Amb aquests arguments, els tres col·lectius insten els responsables de l’Ajuntament d’Olivenza i de la Diputació de Badajoz que reconsiderin el fet d’avalar i promocionar aquest tipus d’espectacles, tant en aquesta ocasió com de cara al futur.