Igualdad Animal ha presentat una nova investigació en aquesta ocasió sobre la granja de cria de macacos per a experimentació de Camarles (Tarragona), l’única a tot el territori espanyol.
Aquesta investigació inclou imatges inèdites que mostren animals malalts –amb sarna o afectats per herpevirus– que romanen sense tractament fent evident una clara desatenció veterinària, així com animals que, degut als trastorns psicològics produïts per l’estrès de la captivitat, mosseguen repetidament els barrots de les seves gàbies i els objectes de plàstic al seu abast, la qual cosa suposa riscos per a la seva salut.

 

 

La instal•lació al 2002 d’aquesta granja a les afores de Camarles, en un lloc recòndit i apartat, va suscitar una gran confrontació amb el veïnat i l’ajuntament, que van intentar impedir la seva activitat. La granja, en aquell moment propietat del Centre de Recherches Primatologiques, va obtenir la llicència enmig d’una polèmica uns dies abans de l’entrada en vigor de la Llei de Protecció Animal de Catalunya, que prohibia expressament la instal•lació d’aquest tipus de centres.

Segons Igualdad Animal, cada any arriben entre 1.500 i 2.000 macacos provinents d’Illa Maurici, on aquests animals salvatges són capturats a la selva mitjançant gàbies trampa i confinats per milers durant anys per a la seva reproducció en recintes de ciment i sense cap tipus de vegetació. Les seves cries son enviades a través de l’aerolínia Air France en calaixos de fusta a les bodegues dels avions de passatgers en un viatge de 12 hores recorrent més de 10.000 km fins al centre de cria i distribució de Camarney SL – Noveprim Europe Ltd., situat a Camarles, i des d’on seran posteriorment traslladats fins als laboratoris.

Alguns d’aquests laboratoris pertanyen a la multinacional Covance, coneguda internacionalment per la crueltat dels seus experiments tal i com s’ha documentat en les investigacions realitzades per activistes infiltrats amb càmeres ocultes als seus centres de Münster (Alemanya) i de Virginia (Estats Units).

El 2010, 354 d’aquests macacos van ser sotmesos a experiments als laboratoris espanyols, el 80% dels quals van ser utilitzats en proves de toxicologia de tipus crònic o subcrònic en les quals se’ls injecta o obliga a ingerir a la força substàncies tòxiques per a ells com ara pesticides, herbicides o altres, segons detalla l’Informe sobre les estadístiques dels animals utilitzats per a l’experimentació i altres fins científics publicat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient d’Espanya.

«La recent prohibició a Espanya de la investigació amb Grans Simis ens recorda que tenim una responsabilitat amb els animals, responsabilitat que engloba també als macacos i a altres animals utilitzats en experiments. Optem per mètodes d’investigació ètics en els quals no s’utilitzin animals», destaca Sharon Núñez, presidenta d’Igualdad Animal.

Per això, Igualdad Animal llança una campanya per tancar aquest centre, així com per fer que les aerolínies Air France i Aeronova, responsables de transportar aquests animals, rebutgin formar part d’aquest negoci, a través d’una recollida de firmes, enviaments de missatges i protestes. L’organització es suma així al conjunt de campanyes existents a nivell internacional contra aquestes empreses i estudiarà així mateix iniciar accions legals contra el centre de Noveprim Europe amb la fi d’aconseguir el tancament d’aquest lloc.