TVAnimalista estrena el dia de reis el documental Earthlings doblat en català. Aquest documental està considerat la biblia del moviment de defensa dels drets animals perquè intenta tractar l’explotació en tots els seus àmbits. Ara i per primer cop, presentem aquest conegut film doblat al català per les veus de Graciela Candela i Karim Alami, que ho han fet possible.

 

 

Earthlings és un documental sobre com la nostra espècie utilitza actualment a altres espècies animals. Per a això s’utilitzen càmeres ocultes i imatges del dia a dia de les pràctiques d’algunes de les més grans indústries del món que s’enriqueixen amb els animals. El documental està dividit en cinc parts: mascotes, alimentació, pells, entreteniment i experimentació. La finalitat del documental és la denúncia de les activitats especistes a les quals la majoria de la població està habituada i el tipus de la qual de discriminació s’ha normalitzat fins avui.

Earthlings va trigar cinc anys a produir-se. El que va començar com una sèrie d’Anuncis de Servei Públic, va ser convertit en un llargmetratge de cinema amb cadascun dels principals animals relacionats amb la qüestió. El seu escriptor i director, Shaun Monson, va iniciar el procés amb escenes d’animals en els refugis a South Central LA, Long Beach i North Hollywood. Aviat el seu interès es va traslladar a altres esferes de problemes, com l’alimentació i la investigació científica. Amb el temps, va acumular una petita biblioteca de material de diverses organitzacions de benestar dels animals, i va començar a editar.

El procés va ser lent. Com la informació va arribar gradualment, la narració de Joaquin Phoenix es va registrar en etapes i es va afegir després una banda sonora. Juntament amb la totalitat de la música de Moby, algunes peces originals van ser escrites per a la pel·lícula. En el 2005, Earthlings es va estrenar en el Artivist Film Festival, (en el qual va guanyar el premi al Millor Reportatge Documental), seguit pel Festival Internacional de Cinema de Boston, (en el qual va guanyar el Premi al Millor Contingut), i més recentment en el Festival de Cinema de Sant Diego, (on va guanyar el premi al Millor Documental de Cinema, així com el Premi Humanitari a Joaquin Phoenix pel seu treball en la pel·lícula).

Phoenix ha comentat sobre el documental “De totes les pel·lícules que he fet, aquesta és de la qual més gent parla. Per cada persona que veu Earthlings, aquesta persona li parlarà a tres persones més sobre la pel·lícula.”