L’Observatorio Justicia y Defensa Animal ha remès aquests dies 60 escrits adreçats a autoritats municipals i autonòmiques com a la Guàrdia Civil alertant de la il·legalitat en què incorren un total de 15 localitats de Castilla-La Mancha, Castilla y León, Comunitat Valenciana i Andalucía en les que estan programades entre les activitats dels propis ajuntaments rifes d’animals coincidint amb la festivitat de Sant Antoni.

S’han remès escrits a 15 municipis de fins a quatre comunitats autònomes diferents, en concret a les localitats d’Alcazar de San Juan, El Toboso, Jadraque, Sonseca i Almagro (de Castilla- La Mancha); Burgos, Miranda de Ebro, Aranda de Duero, La Alberca, Briviesca, La Bañeza, Mogarraz i Villalbilla de Burgos (de Castilla y León), així com als municipis de Finestrat (Alacant) i Trigueros (Huelva).

Durant el mes de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals, en nombrosos municipis de l’estat espanyol se celebra el sorteig públic d’un o diversos porcs entre el veïnat. Aquesta activitat, però, contravé la legislació vigent tant en matèria de protecció animal com en matèria d’espectacles públics.

“Les lleis són d’obligat compliment i els poders públics tenen el deure de complir-les i fer-les complir i, atès que el desconeixement de les mateixes no eximeix del seu compliment, si tot i ser advertits de tal il·legalitat aquestes rifes es duen a terme, s’hauran d’incoar els pertinents expedients sancionadors, tal com prescriu la llei en cas d’infraccions de la mateixa “. Afirmen des de l’Observatori.

En aquest cas s’estarien incomplint dues legislacions distintes: les lleis de protecció dels animals, que en aquestes comunitats autònomes, prohibeixen taxativament el lliurament d’un animal com a reclam publicitari o recompensa per premiar adquisicions de naturalesa diferent a la taxació onerosa d’animals, i les corresponents lleis d’espectacles públics i activitats recreatives que prohibeixen aquells esdeveniments que suposin la contravenció de les lleis de protecció animal.

És per això que des de l’Observatori Justícia i Defensa Animal s’ha denunciat davant les diferents administracions públiques actuants, tant a nivell autonòmic com municipal, com davant el SEPRONA, aquesta situació perquè facin complir la legislació vigent suspenent i prohibint les referides rifes programes.