El Departament de Sanitat i Consum de la Direcció Territorial de Guipúscoa del Govern Basc ha iniciat expedient sancionador contra Mugala Innova SL, empresa propietària de Mugaritz, així com contra Olga Posse Oliveira, titular de la granja de cria d’ànecs Momotegi i proveïdora de foie gras a l’esmentat restaurant regentat pel xef Andoni Luis Aduriz, després de les denúncies presentades per Igualdad Animal el 13 juliol 2012.

Així mateix el Departament de Sanitat i Consum ha ordenat “la prohibició cautelar de l’activitat de sacrifici i elaboració de productes procedents de palmípedes per a la venda tant en comerços públics com a particulars, per no complir els requisits higiènic sanitaris“.

Entre les proves presentades s’inclouen enregistraments realitzats a la granja Momotegi en els què, Olga Posse, titular de la granja, reconeixia les múltiples irregularitats que cometia pel que fa a la normativa de higiènic-sanitària, i de com matava als ànecs sense atordiment previ per causar una llarga agonia fins dessagnar -los i així obtenir fetges amb menor quantitat de sang.

Aquests fetges després eren venuts de forma il·legal, segons afirma Igualdad Animal, al xef Andoni Luis Aduriz, que els servia en el reconegut restaurant Mugaritz a Errenteria, considerat el tercer millor restaurant del món a la llista de referència europea que patrocina la revista britànica Sant Pellegrino.

Per a Igualdad Animal la resposta de la Direcció Territorial del Departament de Sanitat i Consum del Govern Basc constata els fets denunciats en la investigació que han dut a terme sobre la indústria del foie gras.

Aquesta condemna s’afegeix als èxits obtinguts fins ara a nivell europeu amb la campanya per la prohibició de la producció de foie gras llançada al juliol d’enguany per Igualdad Animal en diversos països de la Unió Europea.

A finals d’octubre, COOP, la major cadena italiana de supermercats, amb més de 1.470 punts de venda, va fer pública a la seva web, la decisió de deixar de vendre foie gras després de veure la investigació. A més, vuit europarlamentaris es van manifestar a Brussel·les a favor de la prohibició de foie gras fent referència a l’esmentada investigació i convidant els europeus a signar la petició en aquest sentit.

Signar la petició

Foto: Igualdad Animal