La fira taurina de Quito de desembre, una de les més prestigioses d’Amèrica, va ser suspesa a causa de la prohibició de la mort de l’animal a la sorra, aprovada en consulta popular el 2011, ha informat avui l’empresa organitzadora de l’esdeveniment.

La mesura va ser notificada per l’empresari Pablo Salazar mitjançant una carta adreçada a l’alcalde capital, Augusto Barrera.
 
“Les raons per a aquesta decisió que lamentem són complexes i es manifesten en la por i desinterès de taurins i aficionats enfront de curses en les quals està prohibida la mort del toro a l’arena dins d’un ambient de polèmica, amenaces i oposició”, ha indicat Salazar.
 
El municipi va aclarir al seu torn que “aquesta és una decisió adoptada exclusivament per l’empresa privada que organitza aquest esdeveniment”.
 
La fira Jesús del Gran Poder es va complir el 2011 amb un nou reglament que veta la mort de l’animal a la sorra, com es va disposar en una consulta popular de maig d’aquest any, i que contempla només els terços de vares i banderilles per les festes en 127 dels 221 cantons del país, inclòs Quito.
 
Això és perquè una proposta del president socialista Rafael Correa sobre els toros, votada per jurisdiccions, no va ser recolzada totalment. No obstant això, una vegada que surt de l’arena, el toro és sacrificat.
 
Salazar va anotar que “tot això ha delineat un panorama empresarial inviable que complica encara més que l’any passat la realització normal de la fira” del 2012, els cartells de l’1 al 6 de desembre estaven armats amb figures com els espanyols Juan José Padilla, Iván Fandiño, Pablo Hermoso de Mendoza (rejoneador) i el francès Sebastián Castella.
 
L’empresari va afegir que “els grups antitaurins són cada vegada més oposats a les llibertats dels taurins”. “Volem evitar els enfrontaments, que exclouen tota possible racionalitat i que podrien atemptar contra la integritat del gran públic, de toreros i de quadrilles”, va afegir.
 
Grups antitaurins celebraven la suspensió de la fira. “Avui ballem sobre la tomba de les curses de braus”, ha assenyalat el col·lectiu d’esquerra Diabluma.

Font: ntn24.com