Un equip de científics de les universitats de Guelph, Alberta i McGill, als Estats Units i Canadà, ha comprovat que els esquirols vermells (Sciurus vulgaris) adopten a les cries que han perdut les seves mares.

“Els animals socials, com els lleons o els ximpanzés, estan sempre envoltats dels seus parents, i no és estrany que una femella adopti a un membre de la família orfe, perquè han passat molt de temps junts” explica Andrew McAdam, biòleg evolutiu i coautor del treball. “Però els esquirols vermells viuen gairebé completament aïllats i són molt territorials. L’únic moment en què deixen que un altre esquirol entri en el seu territori és quan les femelles estan preparades per aparellar-se”, afegeix. No obstant això, l’estudi, publicat a Nature Communications, revela que aquests animals tenen un costat altruista i que són capaços d’adoptar cries òrfenes sempre que estiguin emparentades.

Aprofundint en el fenomen, els científics han comprovat que l’adopció entre esquirols passa només quan la mare mor i hi ha algun esquirol prop criant. “Des del punt de vista evolutiu cal preguntar per què un animal adoptaria a un altre en lloc de donar prioritat a la seva pròpia descendència, que és la que li permet propagar còpies dels seus gens”, reflexiona McAdam. En el cas concret dels esquirols, “veiem que només acullen orfes si duen almenys un percentatge dels seus mateixos gens (nebots, cosins, néts …)”. Encara que també resulta sorprenent que els esquirols siguin capaços de distingir els seus parents, admet McAdam, ja que normalment no interactuen entre ells. “Sospitem que aprenen a distingir als familiars per les crides, pels sons específics que emeten”, afegeix l’investigador.

Font: Muy Interesante