El ple de l’Ajuntament de Viveiro va aprovar amb els vots a favor del PSdeG-PSOE una moció que prohibeix la instal·lació en terrenys públics de circs o altres instal·lacions amb animals salvatges. I ho va fer recolzant-se en el Tractat Europeu d’Amsterdam de 1977, la Llei 1/1993 de Protecció dels Animals de Galícia o els acords de l’Organització Mundial de Sanitat Animal. La moció no va comptar amb el suport dels partits de l’oposició: PP, BNG i IVI.

Viveiro esdevé d’aquesta manera en el setè ajuntament gallec que prohibeix la tortura contra els animals i s’uneix a Cangas, Dodro, A Pobra do Brollón, Vedra, Teo i Ares, que ens últims anys ja van aprovar declaracions en contra de tot tipus de maltractament, tant els que es poden produir en curses de braus i correbous o altres tipus d’espectacles cruels amb bous, rucs o gossos, com els que afecten els animals de companya.

Aquest tipus de mocions que declaren un determinat ajuntament “amic dels animals” són molt habituals en altres territoris de l’Estat, com Catalunya. “Allà és més fàcil”, afirma Rubén Pérez Sueiras, un dels portaveus de Libera! a Galícia: “les associacions animalistes porten més anys realitzant un treball de sensibilització i a més els ajuntaments tenen una major pluralitat partidària: van aprovar aquestes mocions municipis governats per les CUP, ERC, ICV i fins i tot CiU “. Pérez Sueiras destaca que aquestes mocions són importants encara que en molts casos són derogades quan l’ajuntament canvia de color polític.

A Galícia Libera! té un model de moció que és més o menys la que va presentar a Cangas, Dodro, A Pobra do Brollón, Vedra i Teo i va aconseguir que s’aprovés. No obstant això, des d’aquesta associació es prefereix que siguin els veïns i veïnes de cada municipi els i les que prenguin la iniciativa en cada cas. Així va succeir a Ares, on un grup de ciutadans van convèncer a l’alcalde que el ple hauria d’aprovar la moció. Libera! va posar en marxa fa un temps una campanya específica per aconseguir que cada vegada més municipis prohibeixin la tortura als animals en els circs.
 
En el model de moció que promou l’associació i que després cada ajuntament pot adaptar, es recorda la Llei de Protecció dels Animals 1/93, del 14 d’abril, la qual considera els animals “organismes dotats de sensibilitat física i psíquica i, per tant, subjectes a gaudir o patir “. La moció demana que es prohibeixi “qualsevol espectacle o festeig on s’usin o s’utilitzin, mostrin, faci patir o es torturi, físicament o psicològica cap tipus d’animal, com ara galls, gossos, cavalls, gats, rucs, vedelles, etc, inclosos circs amb animals, curses, correbous, etc “.

També s’inclou una carta-tipus que s’adreça ​​als representants polítics de l’ajuntament i que recorda que “hi ha tradicions històriques al nostre país que inclouen l’ús o participació d’animals, que pateixen psicològicament i físicament” i afegeix que “qualsevol costum, conducta o comportament, no es pot mantenir in aeternum pel fet de ser tradicional, com ho demostra el fet que un gran nombre de pràctiques tan tradicionals al llarg de la nostra història, com l’esclavitud, les execucions públiques, la subordinació de les dones als homes, la mateixa pena de mort, les mutilacions practicades als delinqüents o la matança pública del porc, estan ara prohibides per llei, així com els llocs que ja rebutgen els circs amb animals “.

El text també defensa que “cap animal ha de ser sotmès a maltractament: ni els animals salvatges, per als que hem de conservar el medi amb la finalitat de permetre’ls viure d’acord amb les seves necessitats, ni als animals domèstics, pel benestar dels quals els que exercim de propietaris hem de vetllar, ni els animals de granja que decidim criar per alimentar-nos, als que devem com a mínim unes condicions dignes de vida, espai suficient per realitzar exercici, una alimentació completa i, finalment, un sacrifici ràpid i indolor “.

Font: eldiario.es
Foto: Pepa Losada