L’atleta Marta González, guanyadora del tercer lloc de la seva categoria a la I Trail de l’Alt Aller (Astúries), va renunciar al premi per consistir aquest en xoriços típics de la zona.

Aquesta corredora popular, practicant de diferents esports entre els quals destaquen el muntanyisme en totes les seves disciplines, va començar en el món de les carreres el 2008 i alterna l’asfalt amb les sendes de muntanya. Veterana des dels seus inicis sempre corre per millorar les seves marques i fer bons llocs en les competicions tocant totes les modalitats de cursa entre els 5km i les ultrafons.

González, sòcia de la Unión Deportiva Vegetariana, és ovo-lacto-vegetariana des de fa uns 12 anys però ella mateixa es defineix “en procés de veganització”. Es va fer vegetariana quan va començar a conviure amb animals, i va advertir que li suposava una inconsistència tractar els gossos i gats com a membres de la família i com a objectes de consum a la resta d’animals domesticats.

Aquesta experiència la va portar a pensar en l’origen dels aliments i d’altres productes de consum i el que va descobrir la va dur a un canvi en la seva manera d’alimentar-se. Reconeix que la compassió va ser important en l’origen, encara que ara pensa que cal anar més enllà de les emocions personals i s’ha de “teoritzar i racionalitzar el nostre comportament ètic amb els animals, de manera que no sigui un afer que acabi remetent exclusivament al dictat de la subjectivitat de cadascú “.

El passat 28 d’octubre, Marta va córrer la I Trail de l’Alt Aller, una cursa de muntanya de 27 km i 4000 m. de desnivell acumulat en què van participar uns 150 corredors i corredores. Aquesta prova ja considerada dura pel terreny d’alta muntanya en què es desenvolupa, els trams tècnics, els desnivells i per ser en autosuficiència, és a dir cada atleta ha de portar amb si el seu propi avituallament, se li va afegir una climatologia adversa amb fred intens i neu durant la primera meitat de la carrera, que va obligar a l’organització a modificar el recorregut inicial per l’acumulació de neu a les parts més altes.

Marta González va aconseguir entrar en meta amb un temps de 3h51minutos després d’una cursa molt dura. La primera meitat, va estar protagonitzada per la neu i el fred que li van fer perdre força temps en la part més alta de recorregut. A la segona part va aconseguir recuperar-se i retallar gran part de la distància que li havien tret altres corredores classificant-se en el tercer lloc de la seva categoria i en el 56 de la general.

En finalitzar la cursa l’organització va oferir un àpat a participants i acompanyants en la qual ja es va tenir en compte l’opció vegetariana. Però no es va pensar en la possibilitat que algú vegetarià guanyés algun dels premis, tots consistents en embotits oferts per un dels patrocinadors de la prova.

Davant aquesta situació Marta González es va dirigir a l’organització dient que en consciència no podia acceptar el premi i que si calia renunciava a ell. L’organització es va mostrar comprensiva en tot moment i van optar per canviar l’embotit per melmelada també de la comarca.

El lliurament de premis, es va desenvolupar normalment amb l’excepció que en el lliurament d’aquest premi no la va realitzar ni l’alcalde del poble ni l’empresa d’embotits patrocinadora de l’esdeveniment.

Foto de José Luis Lastra Vior