El grup d’Esquerra Unida (IU) a les Corts d’Aragó reclamarà avui, en el ple del Parlament aragonès, que es prohibeixin els circs amb animals salvatges a la Comunitat autònoma. El portaveu de Medi Ambient d’IU, Miguel Aso, presentarà una proposició no de llei perquè s’insti l’Executiu autonòmic a que adapti la legislació vigent, en el transcurs d’aquest any, per incloure l’esmentada prohibició.

IU ha explicat en una nota de premsa que, a Espanya, 87 ciutats ja han prohibit els espectacles amb animals, com Barcelona, ​​Sant Fernando d’Henares, Sestao, Lleida i els municipis aragonesos Montsó i Muel.

A més, “nombrosos països i ciutats de tot el món” han prohibit l’actuació de circs en els seus territoris, “preocupats pel benestar dels animals”, com és el cas de diversos estats de l’Índia i el Brasil, Àustria, Suècia, Dinamarca i parts d’Anglaterra, Irlanda i Estats Units.

IU basa la seva iniciativa en la Declaració Universal dels Drets de l’Animal, de 1978, que, en l’article 4, expressa que “tot animal pertanyent a una espècie salvatge té dret a viure lliure en el seu propi ambient natural, terrestre, aeri o aquàtic i a reproduir-se “.

A més, l’article 10 manté que “cap animal ha de ser explotat per divertiment de l’home” i “les exhibicions d’animals i els espectacles que se serveixin d’animals són incompatibles amb la dignitat de l’animal”.

Tot i això, ha apuntat Aso, “és habitual que en els nostres pobles i ciutats actuïn circs que treuen els animals del seu hàbitat natural, els forcen a viure la major part de les seves vides encadenats dins de camions que viatgen per centenars de quilòmetres i, després, els obliguen a actuar sota l’amenaça constant de càstigs “.

Per al diputat d’IU, “aquest estat captiu dels animals no proveeix cap valor educatiu” i “no ens diu res sobre el seu compartiment natural perquè els animals són obligats a actuar en un entorn totalment artificial”.

Segons ell, aquests circs “ofereixen una visió de la realitat distorsionada i, per tant, no són educatius per als i les nenes, que són el públic majoritari d’aquests espectacles”, a més que “entre actuació i actuació, aquests circs mantenen elefants, tigres, foques o ximpanzés condemnats a patir una vida d’amuntegament, maltractament, avorriment i estrès “.

Per tot això, Aso ha defensat que “la nostra Comunitat autònoma no pot fomentar ni directament ni indirectament aquesta crueltat injustificada i, per això, esperem que demà el ple de les Corts aprovi la nostra iniciativa”.

Font: europapress.es