Una avioneta d’aeromodelisme i un helicòpter de sis hèlixs teledirigits des d’un vaixell permeten fer un seguiment i un estudi dels mamífers marins, una metodologia nova desenvolupada per l’associació EDMAKTUB que facilita les tasques d’observació d’aquests éssers vius a grans distàncies.

Aquesta nova tecnologia optimitza la recerca i localització dels cetacis sense els inconvenients que comporta acostar -se massa a ells, ha apuntat en una nota de premsa EDMAKTUB, encarregada de l’estudi i divulgació del medi aquàtic.

L’avioneta va equipada d’una càmera de vídeo d’alta definició i un sistema GPS, que permeten el pilotatge i la visió de grups o individus de cetacis a gran distància, alhora que l’enviament d’imatges en temps real als investigadors que van a bord del vaixell.

Les accions de localització, identificació, seguiment i filmació de cetacis en el seu hàbitat natural permeten als investigadors “una nova aproximació” a l’observació i estudi d’aquestes espècies, han apuntat.

Després d’un any de treball, l’associació ha provat amb èxit un aeroplà per la localització a grans distàncies i un hexacòpter (helicòpter de 6 hèlixs) per aproximacions més properes i enregistrament en alta definició dels individus i dels seus comportaments.

Per exemple, la gravació de plànols zenitals dels exemplars que es troben relativament a prop del vaixell és de gran qualitat tant a nivell científic com documental, pràcticament impossible d’obtenir mitjançant qualsevol altre mètode d’estudi d’aquestes espècies, han puntualitzat des EDMAKTUB.

Igualment, han remarcat que aquest mètode minimitza les molèsties als animals, cosa que es considera imprescindible en els codis de conducta de qualsevol investigació al mar i s’evita que els animals responguin negativament com passaria amb l’acostament d’una embarcació.

Els investigadors, que han comptat amb la col·laboració de la Fundació Biodiversidad per a la posada en marxa d’aquest projecte han demostrat com el desenvolupament i posada en marxa del mateix és “no invasiu”.

L’associació es planteja ara la utilització del aeromodel des de terra per mostrejar grans àrees de difícil accés com penya-segats o àrees marines amb visibilitat reduïdes ara ries o maresmes.

Font: Agència EFE
Foto: EDMAKTUB