La nova Llei de Vida Silvestre de Costa Rica, que prohibeix la caça esportiva, no va poder ser aprovada en segon debat al Congrés, com s’havia programat, pel fet que onze diputats van enviar el projecte a consulta a la Sala Constitucional.

La portaveu de la Sala va confirmar a Efe que es va rebre la petició i que per ara es troba en la fase de “estudi d’admissibilitat”.

Aquesta acció va ser impulsada pels diputats del Moviment Llibertari (ML, dreta), que han estat els majors opositors a la llei, que convertiria Costa Rica en el primer país americà a vetar la caça esportiva.

El projecte va ser aprovat en primer debat (de dos requerits per esdevenir llei) dimarts passat i aspira a ser la primera llei vigent tramitada sota la figura de “iniciativa popular”, és a dir, presentada al Congrés no per diputats, sinó pels mateixos ciutadans.

El text, que conté una prohibició total a la caça esportiva, al comerç d’espècies i la tinença d’animals silvestres com a mascotes, va ser presentat per l’Associació Preservacionista de Flora i Fauna (Apreflofas), amb el suport de 177.000 ciutadans.

Si la sala Constitucional, màxim òrgan jurídic de Costa Rica, acull la consulta, tindrà un mes per resoldre si el projecte té algun frec amb la Constitució. Si no es troba cap, es podrà reprogramar el segon i definitiu debat en l’Assemblea Legislativa.

Només l’any passat, segons dades oficials, les autoritats costa-riquenyes van atorgar 1.296 permisos de caça, el 81% d’ells per matar o capturar aus canoras.

A més, es van estendre 171 llicències de caça major i 77 per caçar mamífers menors

Font: elcorreo.es
Imatge: Globovisión/EFE