L’Institut Nacional de Salut (INS) ha anunciat que tots els seus ximpanzés que viuen actualment a New Iberia Research Center seran exclosos de forma permanent de la població investigada.

Llargament criticada pels defensors dels Drets Animals per maltractament animal i per la cria il·legal de ximpanzés, el Centre d’Investigació de New Iberia funciona la major colònia en la investigació amb ximpanzés als Estats Units i és una referència d’una pràctica ja abandonada en altres països. Informació proporcionada per Wired Science.

“Aquest és un missatge important de l’INS, aquesta era està arribant a la seva fi”, va dir John Pippin del Comitè de Metges per una Medicina Responsable, un grup de defensa dels animals. “Això és fantàstic”.

El desembre de l’any passat, un grup d’experts convocat per l’Institut de Medicina (IOM), consellers nacionals de la ciència mèdica, va declarar que la investigació mèdica sobre els ximpanzés era èticament problemàtica i científicament innecessària. El INS va anunciar una moratòria en nous fons per a la investigació amb ximpanzés i va acordardar revisar l’estat dels seus propis animals. Després d’anys de lluita per posar fi a la recerca mèdica sobre els ximpanzés, la capacitat de pensar, sentir i patir dels quals no està molt lluny de la nostra, els i les defensores dels animals van rebre la notícia amb alleujament caut. Les intencions de l’INS sonen positives, però el que realment farà és una cosa que encara està per veure.

Amb la decisió de “retirar” 110 ximpanzés a New Iberia, INS deixa pocs dubtes sobre els seus plans. “Aquest és un pas important per frenar la inversió en la investigació amb ximpanzés basant-se en la manera com la ciència ha evolucionat i en la nostra gran sensibilitat cap a la naturalesa especial d’aquests extraordinaris animals, els nostres parents més propers”, va dir el director del INS , Francis Collins, per al Washington Post.

Excloent els ximpanzés retirats, l’INS té encara uns 475 ximpanzés que poden ser usats en experimentació. Prop d’altres 500 són propietat de les companyies farmacèutiques. Les decisions de INS també influeixen en la seva destinació, va dir Pippin.

“La indicació que el INS estarà fora de la experimentació amb ximpanzés farà caure tot el negoci que implica la recerca amb aquests animals”, va dir Pippin. “Com pot algú justificar la seva investigació a la llum del que diguessin la OIM i el INS? Fins i tot aquells que no estan directament afectats per aquesta prohibició es donaran per vençuts. No tenen cap justificació científica o ètica per continuar.”

Kathleen Conlee, directora d’investigació amb animals de la Human Society dels Estats Units, va ser més moderada en la seva resposta.

“Estan fent un pas en la direcció correcta en considerar aquests ximpanzés inelegibles per a la investigació”, va dir. “Però jo prefereixo veure’ls anar al santuari.” Va assenyalar que, si bé 10 dels jubilats a New Iberia s’enviaran al santuari Chimp Haven, la resta va al Centre del Sud-oest per a la Recerca Biomèdica de Primats a l’Institut de Texas.

Encara que els ximpanzés acabats de jubilar ja no s’utilitzen en la investigació mèdica, aquesta investigació es segueix produint en el Centre del Sud-oest. En realitat, va ser un intent d’enviar als ximpanzés retirats de l’experimentació al Centre del Sud-oest el que va causar la controvèrsia que va donar lloc a la realització de l’informe de l’OIM i l’examen de l’INS.

Llocs com el Centre del Sud-oest van ser construïts per a ser laboratoris d’investigació. Instem a que els ximpanzés siguin enviats a un lloc on la missió és seu benestar “, va dir Conlee. Segons Conlee, mantenir els animals en el refugi santuari per a ximpanzés costa al govern 40 dòlars per dia, respecte dels 60 dels laboratoris d’experimentació.

Conlee va dir que algunes companyies, entre elles Abbott Labs i Idenix, van acordar seguir les directrius de l’OIM per a la vivisecció amb ximpanzés o abandonar-la del tot. Altres empreses, incloent GlaxoSmithKline, han desistit.

En lloc de dependre de la bona voluntat de les empreses, però, tant Conlee i Pippin demanaran a la ciutadania que doni suport a la Llei de Protecció Gran Simi i la Llei per reduir costos. El projecte de llei que en aquests moments està sota la consideració del Congrés, eliminaria la investigació mèdica amb ximpanzés.

Font: anda.jor.br