“Algunes vaques deambulaven a l’aparcament de la botiga d’electrònica (…). Una escena estrambòtica que molt difícilment es pot veure en la vida diària “,” vaig trucar Kurumi a aquesta petita gossa salsitxa que vivia en un dic destruït pel tsunami. La vam intentar rescatar diverses vegades, però la seva mort va ser confirmada al setembre “.

Un dia després que el gran tsunami que va seguir al terratrèmol al Japó malmetera el reactor nuclear de Fukushima, les persones que vivien en 20 quilòmetres a la rodona van ser desallotjades de les seves llars. Se’ls va prohibir portar qualsevol pertinença: la norma incloïa a tots els animals.

El museu de fotografia Huis Marseille d’Amsterdam (Holanda) inaugura el dia 3 d’octubre “Els animals abandonats de Fukushima”, una sèrie d’imatges que el fotògraf Yasusuke Ota (1958) va fer quan aquest mateix mes -arriscant la seva salut i portant aigua i aliment per els animals- es va endinsar a l’àrea prohibida.

Al costat d’un grup de voluntaris, sense saber ben bé què havia de trobar, Ota es va enfrontar al dolor ia la tragèdia en la vida dels animals que vagaven sense rumb pels carrers deserts.

Entre les ruïnes sobrevivien vaques que, famolenques i assedegades, recolzades sobre els seus genolls, bramulaven amb desesperació, altres havien estat alliberades dels estables i s’havien caigut en rases i aiguamolls. El fotògraf va trobar cavalls i porcs escanyolits a les quadres, amb els seus congèneres sense vida. Els gossos lligats als pals havien mort esperant als seus amos. Altres havien sobreviscut menjant el poc que podien trobar i, 18 mesos després de l’abandonament, el fotògraf tenia la impressió que encara esperaven innocents la volta dels seus responsables.

Les imatges que Yasusuke Ota va captar entre març de 2011 i març de 2012 s’exposen fins al 14 d’octubre i s’han publicat prèviament en dos llibres: “Aquesta tragèdia, per algun motiu, no va ser divulgada pels mitjans japonesos en un primer moment. (…) No s’ha ajudat apropiadament a aquests animals fins i tot un any i mig. Vaig sentir que havia de informar el món i deixar proves (…). Si us plau, no perdis la vista de la realitat “.

El fotògraf vol reforçar la idea que la tragèdia de Fukushima que pateixen els animals no és la causada pel terratrèmol ni pel tsumani, sinó per la central nuclear. En la mesura del possible, intenta tornar perquè no concep que les criatures que “ni tan sols saben dubtar dels seus responsables, que confien en ells amb tot el seu cor” no rebin la més mínima atenció.

Gats momificats, porcs que busquen fins al més mínim bassal per mitigar la calor de l’estiu … En aquesta situació d’extrema necessitat, les que millor s’adapten a les mancances són els estruços, que requereixen petites quantitats d’aliment i són omnívores. Els voluntaris els van oferir menjar de gat i elles la van devorar sense objeccions. Irònicament, les aus autòctones d’Àfrica i Orient Mitjà, van ser introduïdes a la regió de Fukushima com mascotes de la central nuclear.

Font: 20minutos.es