L’alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre, de Bildu, va confirmar ahir que l’Ajuntament no té previst renovar la concessió de la plaça de bous del recinte donostiarra Illumbe, que finalitza aquest any, amb «cap empresa taurina». Davant aquesta decisió, els grups municipals del PP i PSE van defensar que es segueixin celebrant curses de braus i el PNB va demanar que es faci una anàlisi de l’impacte econòmic que l’activitat taurina té a la ciutat.

«A dia d’avui», el govern municipal de Bildu «no contempla en absolut» aconseguir «cap nou acord» amb «cap empresa taurina» perquè les curses de braus es segueixin celebrant a la Setmana Gran de l’any. Va ser així de contundent l’alcalde. Sant Sebastià es suma d’aquesta manera a Barcelona, ​​que ha tancat la Monumental.

Antitaurí cent per cent

L’equip de govern de l’Ajuntament donostiarra «comparteix al cent per cent el discurs antitaurí», segons el qual «el sofriment animal no s’ha de convertir en espectacle públic», va dir Izagirre durant la roda de premsa que va oferir, al costat de la delegada de Cultura, Nerea Txapartegi, per fer un balanç de l’Aste Nagusia 2012, que va concloure el passat dissabte a la nit.

L’alcalde de Bildu va indicar que «el debat ‘toros, sí o no’ és enriquidor i saludable», tot i que el govern local que presideix és antitaurí i no considera que «les curses de braus siguin eix vertebrador» de l’Aste Nagusia donostiarra, com corroboren, segons va dir, «les dades de les entrades» registrades a la fira taurina d’aquest any.

Des del punt de vista econòmic, va afegir, «una infraestructura com la de Illumbe no es pot mantenir a costa de l’erari públic per realitzar set curses de braus a l’any» i va prometre dasr un ús esportiu al plaça.

Izagirre va defugir pronunciar amb rotunditat que fa que els toros s’hagin acabat a Sant Sebastià i es va limitar a insistir que, «a dia d’avui, no hi ha previst cap acord amb cap empresa taurina. No m’atreveixo a dir el que passarà »en el futur, va dir, però sí que« avui o demà no anem a signar cap acord amb cap empresa taurina ».

Les reaccions no es van fer esperar. El regidor del PSE, Enrique Ramos, ha considerat que cal mantenir les curses de braus «més enllà dels gustos, ja que hi ha gent taurina a la ciutat» i va demanar a l’alcalde «que no les prohibeixi».