El Partit Animalista – PACMA ha presentat un escrit al Delegat Territorial de la Junta de Castella i Lleó advertint de les possibles repercussions legals de l’autorització d’un festeig que incompleix de forma flagrant el Reglament d’espectacles taurins de Castella i Lleó. En l’escrit advertim, fins i tot, de la comissió d’un presumpte delicte de prevaricació per qui autoritzi la festa.

Per al Partit Animalista la llei és clara. El Decret 14/1999 exigeix ​​en el seu article 23 “matar els animals de lídia en instal·lacions autoritzades a aquest efecte, sense presència de públic”. El Decret també és clar pel que fa al tracte que s’ha de donar el toro: “queda prohibit ferir, punxar, colpejar, subjectar o tractar de qualsevol altra manera cruel als animals”, cosa que evidentment no es compleix en el Torneig del Toro de la Vega.

Segons el mateix Decret, el Delegat Territorial ha de tenir en el seu poder una “Declaració de l’organitzador de l’espectacle assumint el compromís de sacrifici dels caps de bestiar en instal · lacions autoritzades a aquest efecte en finalitzar el festeig o cicle de festes, fora de la vista del públic”, segons resa l’article 25.

És literalment impossible que els organitzadors del Toro de la Vega compleixin amb els requisits exigits pel Reglament d’espectacles taurins, ja que el mateix festeig en si és contrari a la normativa, per la qual cosa exigim al Delegat Territorial que, ajustant-se a la Llei, no concedeixi autorització al festeig.

“Portem 8 anys protestant pel que considerem una barbàrie, que a més és il · legal. Arribarem fins on sigui necessari perquè els responsables polítics posin punt i final al Toro de la Vega o assumeixin les conseqüències de no ajustar-se a la Llei “, sentència Silvia Barquero, portaveu del Partit Animalista.

“No trobem cap excepció que pugui justificar l’incompliment del Reglament d’espectacles taurins perquè els llancers matin al Toro de la Vega durant la tancada”.

Ni la catalogació d’Espectacle Taurí Tradicional que té el Torneig del Toro de la Vega, ni les bases reguladores del Torneig aprovades per l’Ajuntament de Tordesillas, eximeixen del compliment de totes les obligacions del Decret 14/1999, norma de rang superior.

Els documents en què es basa l’Ajuntament de Tordesillas i el Patronat del Toro de la Vega com a organitzadors per defensar jurídicament el sagnant festa es sustenten en la tradició i el costum, ignorant de manera flagrant la llei formal escrita que opera a Castella i Lleó .