La titular del Jutjat d’Instrucció núm. 2 de l’Almunia ha tancat el procés penal que es seguia contra l’ex-responsable de l’Aviapark de La Muela, Alberto Cortés, i una ex-treballadora del recinte, Carmen Fuentes. La jutge ha sobresegut provisionalment les actuacions i decretat el seu arxiu perquè, segons les Investigacions del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, el presumpte contraban d’animals no hauria arribat als 150.000 euros que marca la legislació la legislació per considerar delicte.

Si no apareixen noves proves, l’Ajuntament de la Muela haurà de recórrer a la via administrativa – que no esgota l’arxiu – perquè Cortés i Fonts siguin jutjades per faltes. El termini per recórrer l’arxiu de la via penal ja ha expirat, però fonts municipals van indicar que s’estudiaran formes de continuar amb el procés “perquè les infraccions hi són, no les pot negar ningú”. L’advocat de Cortés, Jesús Manuel Bueno, va explicar que també valora emprendre accions legals pels danys morals infligits al seu defensat per la imputació, ja que sosté que les irregularitats serien imputables en tot cas a la Societat Municipal Cultural i Esportiva de La Muela, en procés de dissolució.

Les investigacions del Seprona van començar ara fa un any, arran de la denúncia d’un ciutadà que havia deixat diversos animals dipositats a l’Aviapark no els trobava en el complex, i ningú li deia on eren. La queixa, al costat de les informacions periodístiques sobre el mal estat dels animals i la falta de finançament del centre, va portar a la Guàrdia Civil a iniciar una investigació.

En ella, van descobrir que un gat mesquer del citat denunciant havia estat venuda a un barceloní – que buscava una per internet – sense comunicar al seu propietari i sense registrar comptablement els 600 euros que li van pagar al propietari inicial .

Tampoc van trobar un coatí que havia deixat al centre, i que després va aparèixer registrat com “defunció”. Però aquest registre va ser apuntat el 24 d’agost, bastant després de rebuda la denúncia i sense haver comunicat la mort prèviament al Registre d’Identificació d’Animals de Companyia d’Aragó (Riaca).

A això s’unien correus electrònics en què l’ex-director del centre oferia una trentena d’animals del centre per 2.500 euros. Davant la Guàrdia Civil, tant ell com l’empleada van negar haver tingut relació amb la venda o la compra de les bestioles que poblaven e l’Aviapark. A més, tots dos ex-imputados es van atribuir mútuament el maneig de la base de dades. Cortés va dimitir fa un any per desavinences amb el consistori, que no podia afrontar el manteniment del zoològic.

Font: elperiodicodearagon.com