Libera!, va presentar a Barcelona la campanya Basta de TaS que, conjuntament amb la Fundació Franz Weber, va engegar al maig de 2012 a Argentina i que pretén alliberar a més de 70.000 cavalls de ser usats com eines de treball en aquest país.

A pocs mesos d’iniciar-se, Libera! va aconseguir que la campanya fos declarada d’Interès Nacional per la Secretaria d’Ambient de la República Argentina, convertint-se així en la primera campanya animalista a rebre aquest reconeixement per part d’un govern. A partir d’això es van succeir nombrosos avanços en la campanya que busca l’abolició de l’ús de cavalls en la recollida informal de residus, la dignificació de les condicions laborals i la vida en general d’aquests treballadors i les seves famílies i una política de gestió de residus eficaç.

 

 

L’estratègia de la campanya BASTA de TaS és nova, ja que es es tracta d’un precedent internacional on es pretén basar una argumentació sòlida i amb exemples concrets respecte a que els drets dels animals no s’apliquen en detriment dels drets humans, sinó que, molt al contrari, les societats són més justes quan tots som tinguts en compte.

Dins del marc de la campanya, estan construint el santuari EQUITAT, a les serres de Còrdova a Argentina, on albergar als cavalls que seran substituïts per altres mitjans de locomoció. El santuari pretén ser un centre d’estimulació i recuperació dels cavalls, basant-se sempre en el respecte cap a les necessitats i etologia dels mateixos.

El santuari inclou un projecte formació continuada de professionals veterinaris i estudiants en el tema de veterinària de cavalls ja que els estudis se centren bàsicament a considerar als cavalls com a mercaderies de producció de carn i mortadel·la per a Argentina i Europa.

També comptarà amb un programa per a escoles de primària i secundària sobre el respecte a tots els animals i contra qualsevol forma de discriminació de qualsevol individu, sigui humà o no, a més de pretendre ser un model que puguin copiar altres administracions o entitats animalistes per a estendre allà on es necessiti creant uns protocols d’actuació que puguin ser aplicats on es requereixi.

El projecte del Santuari va ser aprovat per unanimitat per la comunitat política i social de San Marcos Sierra i, segons Alejandra García, responsable de la construcció i posada en marxa del santuari, el municipi per a situar aquesta prova pilot és l’ideal per a això.

Per si fos poc, la campanya inclou un projecte educatiu i inclusiu desenvolupat de forma conjunta amb la Llar Sierra Dorada, una llar on viuen nens, nenes i adolescents en estat de vulnerabilitat i víctimes de la violència. En aquest projecte els joves seran integrats en l’auto-ocupació i la creació de cooperatives pròpies per a quan compleixin la majoria d’edat, ajudant-los alhora a potenciar valors com l’empatia, la cooperació, la solidaritat, la compassió i la responsabilitat.

Julio Laciar, de la Llar Sierra Dorada, va explicar la situació i les necessitats actuals dels nens als quals tutelen, eduquen i brinden contenció emocional i també la seva relació amb altres animals i els beneficis que per a tots ells suposa aquesta interacció d’empatia positiva.

Aquesta ambiciosa campanya pretén treballar en una única direcció, treballar pels que no tenen veu, sense importar la seva espècie, i amb una filosofia basada en aconseguir una societat més justa i amb drets per a tots. El treball conjunt entre defensors dels Drets Animals i la Llar Sierra Dorada vol demostrar que, treballant en la mateixa direcció, es poden canviar les realitats d’individus, de grups i de comunitats, sigui el que sigui el seu origen o espècie.