Aquest cap de setmana l’associació animalista Libera! ha realitzat a Salou (Tarragona) un acte informatiu davant del Circ Italià que aquests dies ofereix espectacles amb diversos animals. Una desena d’activistes es van situar a l’entrada del circ per informar els assistents del patiment psíquic i el maltractament físic a què són sotmesos els animals en l’entrenament d’aquest tipus d’espectacle. Els activistes van repartir fulletons informatius i van mostrar imatges de les condicions de vida d’aquests animals.

 

 

Aquest acte s’emmarca en una campanya d’abast a tot Catalunya i a nivell nacional, que combina activisme, sensibilització al carrer i acció política. L’objectiu és que els ciutadans demanin als seus ajuntaments que es declarin Ciutats Lliures de Circs amb Animals. Libera insta l’Ajuntament de Salou a unir-se als més de 50 municipis que han fet un pas endavant i s’han unit a aquesta campanya entre ells Barcelona o Tarragona.

Els animals as circs passen la major part del temps de les seves vides tancats en gàbies, fins i tot encadenats perquè no intentin fugir. Completament allunyats dels seus congèneres i del seu hàbitat natural, s’han d’adaptar per la força al ritme itinerant de les gires circenses. Aquest ritme de vida els suposa un greu estrès que comporta conseqüències nefastes per a la seva salut, cosa a la que el seu organisme no sempre es pot adaptar. El transport sol realitzar-se per carretera en camions, la qual cosa els obliga a passar trajectes que poden durar diversos dies en espais molt reduïts en els que amb prou feines els permeten moure. Aquests viatges solen fer-se en camions poc condicionats, i per això en moltes ocasions han de suportar les inclemències climàtiques. En cas que els animals no realitzen els exercicis als quals se’ls obliga, es prenen mesures com la privació d’aigua i aliments i, molt sovint, es recorre a la violència, usant fuets i altres objectes per colpejar.

Durant l’acte d’aquest cap de setmana nombroses persones es van interessar per la campanya i van reflexionar sobre aquest tipus d’espectacle. Tot i que els propietaris del circ es van sentir incomodats, l’acció va poder realitzar amb èxit i total normalitat.

Crònica i imatges: Cristina García (TVAnimalista a Tarragona)