Igualdad Animal ha presentat els resultats de la seva nova investigació sobre la indústria del foie gras a Catalunya i ha anunciat que, pròximament, presentarà els resultats obtinguts en altres zones de l’estat.

Durant un any de recopilació d’informació, l’organització ha elaborat un exhaustiu treball de documentació, ja que les dades oficials estaven completament desactualitzades, per a això han contactat amb totes les empreses productores de foie gras. Els investigadors van visitar aquestes fàbriques i van documentar terribles escenes de patiment a més de maltractament intencionat, mitjançant més de 350 fotografies i desenes d’hores de vídeo i àudio.

 

 

La dramàtica realitat que pateixen els ànecs, sotmesos a l’alimentació forçada, inclouen les imatges dels animals tancats en diminutes gàbies individuals que incompleixen la normativa vigent des de fa més de cinc anys, indicis d’estrès i problemes respiratoris, animals morts en les gàbies, ànecs conscients en el moment del degollament, operaris maltractant als animals i cap tipus d’atenció veterinària.

Gràcies als mateixos productors amb els quals van parlar els investigadors, podem saber que el procés d’embocat causa la mort als animals si es realitza durant més dies dels estrictament necessaris per a obtenir el foie gras, que els ànecs es fracturen les ales i els becs intentant fugir de les gàbies, que els grangers utilitzen, en determinades ocasions, antibiòtics per a facilitar l’engreix reduint el nombre de víctimes durant l’embocat, que la falta de destresa en el procés d’alimentar-los per força pot arribar a causar-los perforacions i que, en la fase final de l’embocat, alguns animals moren víctimes d’atacs al cor.

Per a la coordinadora d’Igualdad Animal, Sharon Núñez, “La indústria del foie gras està plagada d’irregularitats” i les imatges no mostren altra cosa.

Davant aquests fets, l’organització va anunciar ahir dijous 5 de juliol una nova campanya per a reclamar la prohibició del paté com única mesura garantista per a acabar amb el patiment dels animals ja que, segons indiquen els mateixos productors que incompleixen les normatives legals vigents, “feta la llei, feta el parany”.

En aquest sentit, l’organització recorda que la comunitat veterinària internacional està àmpliament d’acord que es causa un dolor constant i brutal als animals durant la producció del foie gras, el fetge gras que s’assoleix encebant per força les aus durant 15 dies.

Per a destacar el consens de la comunitat internacional han presentat diferents exemples de veterinaris i associacions que s’han pronunciat en referència a això.

Per a la portaveu d’Igualdad Animal a Catalunya, Xoxe Gómez, el debat sobre el patiment ja està demostrat i superat amb les evidències científiques i ara és el moment de plantejar-nos si hem de seguir permetent aquestes pràctiques o abolir-les.

L’estat de Califòrnia acaba d’abolir el foie gras, seguint l’exemple de Luxemburg, Alemanya, Noruega, Suïssa, Dinamarca, Holanda, República Txeca, Finlàndia, Polònia, Anglaterra, Argentina, Suïssa, Àustria, Israel, Turquia i Irlanda, pel que l’organització considera possible que Espanya s’uneixi a la llista de països que han decidit acabar amb una altra de les explotacions més cruels contra els animals.

El foie gras, que no és més que un fetge atrofiat per sobrealimentació, s’aconsegueix administrant aliment directament a l’estómac de l’animal a través d’un tub d’uns 25 centímetres que s’introdueix per l’esòfag. Durant el procés d’encebament s’administren antibiòtics perquè les aus, que moltes vegades estan en naus sense llum natural incomplint de nou les normatives vigents, resisteixin aquestes condicions i mengin més. Els animals són transportats en carretons de filferro, que també són il·legals, fins a l’escorxador, on són degollats moltes vegades conscients, sense que l’atordiment per descàrrega elèctrica els deixi sense consciència fins a la seva mort.

De les 11 granges investigades, Igualdad Animal ha posat denúncies en 10 d’elles per incomplir la llei i només la que es dedica en exclusiva a la cria d’ànecs no ha estat denunciada, per no haver-se observat cap irregularitat denunciable.

Les denúncies se centren en el maltractament per incompliment de la normativa vigent, tant pel que fa a la producció com a les instal·lacions.

Igualdad Animal ha anunciat una intensa campanya informativa per a conscienciar a la societat sobre aquesta explotació.

Sharon Nuñez també ha aprofitat la roda de premsa per a denunciar la persecució a que són sotmesos els activistes que realitzen investigacions sobre les indústries de l’explotació animal.

Amb les denúncies presentades, els activistes esperen que la Generalitat multi o faci tancar a les granges, encara que la seva lluita es dirigeix cap a la prohibició d’aquesta pràctica a Espanya, que implica la tortura i la mort de més d’un milió ànecs de quatre mesos de vida, així com per a demanar a la ciutadania que es posicioni èticament davant l’explotació dels animals, amb el senzill gest de deixar de consumir-los.

Video de la investigació: