La localitat segoviana de Cuellar ha cancel·lat la corrida de les festes locals, que serà substituïda per un concurs de recortes, pel seu alt cost econòmic i manté les novilladas i els encierros. Amb aquesta mesura s’estalviarà 50.000 euros.

Han estat les retallades econòmiques i no l’empatia o la capacitat del consistori d’imaginar altres formes de celebrar les seves festes locals i la de les seves gents d’acceptar altres formes de diversió, les que han fet modificar el programa. La despesa de 50.000 euros dividit entre les 200 persones que ocupaven la plaça resulta insostenible actualment per a l’ajuntament.

A pesar de la crisi, destinaran 5.000 euros al concurs de recortes i substituiran la corrida del diumenge per novillos que, segons ha promès l’alcalde, Jesús García, seran “novillos grans”. L’alcalde ha demanat “comprensió” als veïns i ha destacat l’esforç per a mantenir els cinc dies de festes.

En anys anteriors es realitzaven tres encierros amb toros i dos amb novillos, mentre que en aquesta ocasió el número d’encierros amb novillos augmenta fins a tres i disminueixen a dos amb toros, intentant a més millorar la “qualitat” i la grandària dels novillos, especialment els que correran l’encierro del diumenge, perquè en principi els humans participants no apreciïn cap diferència que els aigualeixi la festa. El canvi també afecta a la supressió de la corrida del diumenge, substituïda pel concurs de recortes, que habitualment se celebra la tarda-nit del divendres anterior a les festes. Aquest festeig s’inclouria dintre de l’abonament, augmentant les perspectives de taquilla, atès que la celebració del popular concurs es realitza en un dia festiu.

Amb aquest canvi, segons va afirmar García, se suspèn la corrida del diumenge, el que suposava una despesa d’uns 55.000 euros per un acte al que assistien unes 200 persones i alguns abonats. A això cal restar-li uns 4.500 euros de cost d’organització del concurs de recortes, però també suposa un estalvi en la compra de més novillos, ja que els animals del concurs s’utilitzaran al llarg de les festes en la realització de les populars “probadillas”.

Font: El Norte de Castilla