El Zoo de Barcelona creixerà notablement les seves instal·lacions fins al 2020 per dues vies: primer reformant a fons l’actual espai de la Ciutadella i després amb la creació d’un delfinari exterior en uns terrenys pròxims i amb participació de capital privat. L’alcalde Xavier Trias ha anunciat que s’invertiran 25 milions en el parc en dues fases: 12 fins que s’acabi el seu mandat el 2015 i 13 més en el quinquenni següent.

El pla estratègic municipal preveu ampliar tres dels recintes d’animals i construir noves instal·lacions per a quatre més, sempre dins de les 13,5 hectàrees que té avui l’equipament. Trias descarta qualsevol cessió o pèrdua de sòl per a una hipotètica ampliació de les instal·lacions del Parlament, institució amb què comparteix la Ciutadella.

L’alcalde no ha revelat la ubicació del nou delfinari perquè està en plenes negociacions per aconseguir els terrenys i trobar l’inversor privat, però no descarta fer-ho realitat abans del 2015. Ha insistit que amb aquest pla es descarta el gran zoo marí que l’anterior equip socialista va projectar a l’esplanada guanyada al mar al Fòrum. “El seu cost era una barbaritat i el feia impossible avui i en el futur”, va assegurar. “Ja veurem que fem amb aquests terrenys, no són ara una prioritat”, va continuar.

Reordenació interior

Amb la reordenació interior del parc, la superfície total dedicada a elefants, hipopòtams, lleons, tigres, girafes, lèmurs i orangutans es triplicarà i passarà de 3.300 a 11.000 metres quadrats. El pla inclou una nova distribució del recinte amb tres grans hàbitats: sabana, selva (africana, americana i asiàtica) i ambient mediterrani. Aquesta distribució es compaginarà en alguns casos amb l’actual agrupament per espècies o famílies.

L’ajuntament també preveu construir una passarel·la mirador que permetrà recórrer i observar de manera panoràmica el recinte a una altura màxima de nou metres. Així mateix s’ampliarà l’entrada pel carrer de Wellington, que passarà a ser l’única, i es desplaçarà la parada de tramvia que ara està al davant. Es preveu, en canvi, que hi hagi diverses sortides.

Nou paquiderm

Tots aquests canvis es faran de manera progressiva i seran compatibles amb les visites. En aquests moments s’està adequant la zona de les dues elefantes perquè en poques setmanes arribarà un nou exemplar procedent de València. El nou paquiderm s’afegirà als 2.208 animals de 319 espècies que posseeix ara el Zoo.

Font: El Periódico
 

Opinió de l’associació animalista Libera! i de l’experta en elefants Joyce Poole sobre l’arribada d’una elefanta més i la possibilitat d’un paquiderm mascle.