Bully, l’elefanta que properament formarà part del zoo de Barcelona, va néixer fa 27 anys en llibertat i la van convertir en atracció del Circ Mundial. L’administració del centre i el Bioparc de València estan ultimant els detalls per l’arribada del paquiderm, que compartirà espai amb les conegudes Susi i Yoyo. Una portaveu del consistori va confirmar ahir que “s’està treballant per portar un nou exemplar” i no va voler entrar en detalls.

Al parc de la Ciutadella, però, ja s’està treballant per a l’arribada de l’exemplar de Loxodonta africana. Hi ha ordres per acostumar a Yoyo, de 44 anys, ja Susi, de 39, a dormir junts, segons fonts pròximes al zoo. Les elefantes comparteixen espai des del maig de l’any passat, després d’un llarg procés d’adaptació.

El 2009, Susi va quedar sola després de la mort de l’elefanta Alícia, el que va derivar en una profunda depressió. El cas va tenir gran ressò entre els defensors dels animals i diferents personalitats del món de la cultura van advocar per l’alliberament de l’animal. El Govern socialista, però, va decidir conservar-lo i es va comprometre a millorar les seves condicions. Diverses ONG temen que l’arribada del nou individu deteriori les condicions de vida de la Susi i la Yoyo.

La nova elefanta va arribar al Bioparc el 2007, després d’estar al Circ Mundial. Des de llavors ha conviscut amb un grup d’altres 10 paquiderms de diferents edats. Ara només tindrà dues companyes.

El Zoo de Barcelona està pendent del disseny i la construcció del pati exterior, així com de modificacions en els dormitoris, nous menjadors i el reforç de pastors elèctrics (cables amb corrent que limiten el moviment dels animals), segons fonts pròximes al procés. Els veterinaris de tots dos centres ja estan en contacte per ultimar el transport de la Bully, que es farà per terra. El Consistori no ha volgut confirmar la data d’arribada.

L’Ajuntament tampoc ha explicat quants metres d’espai guanyaran les elefantes. Enmig de la polèmica per la depressió de la Susi i l’arribada de la Yoyo, l’anterior Govern va presentar una maqueta de 2,3 hectàrees que reproduïa la sabana africana del Sahel. En aquest moment va despertar suspicàcies el fet que es mostraran tres elefants, no dos.

Aquesta és precisament una de les preocupacions de les entitats defensores dels drets dels animals. “L’arribada de la Bully trenca el compromís adquirit pel Zoo de Barcelona de no portar més elefants, una promesa que va durar tot just un parell d’anys”, va condemnar ahir Alejandra García, portaveu de l’ONG Libera! i una de les impulsores de la plataforma Salvem la Susi.

Segons documents del Zoo de Barcelona, el compromís adquirit amb la doctora Joyce Poole, d’Elephant Voices, i amb el conservador Conrad Ensenyat era de “no portar elefants directament de la natura ni nous exemplars si no hi ha ampliació”.

Els representants de Libera! consideren que l’ampliació de les instal•lacions es farà en detriment de l’espai que tenen els hipopòtams. A més tenen por que el soroll i el moviment de les obres afegeixin “un gran estrès” als dos animals i restringeixin encara més els ja limitats moviments dels animals. “Caldrà reformar de nou els dormitoris, una obra que es va fer fa pocs mesos i que ja els quedaria obsoleta”, va assegurar García. “En el seu dia la doctora Poole va explicar al Zoo de Barcelona que aquestes obres d’ampliació seguien sent insuficients per a les dues elefantes”, va afegir la defensora dels drets dels animals.

De moment, el protocol dels veterinaris del Zoo de Barcelona indica que, a l’espera de l’arribada de Bully, Susi i Yoyo han de rebre neurolèptics, és a dir, calmants.

Font: El País