La Junta de Castilla y León subvenciona classes de caça en col·legis públics per a nens i nenes. L’acord va ser signat a petició de la Federació de Caça d’aquesta comunitat i per al mateix ja s’estan destinant 303.000 euros.

El conveni, que contempla diferents actuacions, va ser signat per l’exconsellera de Medi Ambient, María Jesús Ruiz, del PP, partit que governa des de fa més de 30 anys a Castilla y León, i pel portaveu dels caçadors de la regió, Santiago Itumendi Mauregui, exmilitar que presideix la federació de caça. Aquest acord, que es remunta al 29 de novembre de 2010, estableix la posada en marxa d’un programa anomenat: “Cazador por un día”, dirigit a nens i nenes d’entre 7 i 12 anys d’edat, “en què al marge d’explicar el perquè la caça és necessària, se’ls mostri a través de jornades pràctiques com es caça “.

Per la seva banda, Santiago Inturmendi, per justificar la posada en marxa d’aquestes classes de caça, va arribar a assegurar que el sistema educatiu ensenya “la cultura de Bambi” -diu el president dels caçadors castellanolleonesos-, on se’ls diu als nens que els caçadors són dolents i els cérvols bons “. Tampoc se salven els mitjans de comunicació, als quals el caçador acusa també de “intoxicació informativa generalitzada contra aquesta activitat”.

“Els valors de la caça”

Segons l’exmilitar, “es perd l’afició a la caça entre els més joves per un desconeixement absolut i per normes cada vegada més restrictives, per exemple les relatives al permís d’armes per a menors, que pràcticament impedeixen el relleu generacional”.

No és aquesta l’única queixa. La majoria de les federacions de caça, moltes en bona sintonia amb els governs regionals, coincideixen amb els caçadors de Castella i Lleó i es queixen de la caiguda de llicències de caça. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, el nombre de llicències de caça el 1990 ascendia 1.443.514, xifra que ha baixat fins a menys de 800.000 llicències aquest any.

Aquesta activitat mou cada any més de 2.230 milions d’euros a l’Estat espanyol, segons un estudi de la Real Federación de Caza, encara que altres informes eleven la xifra a 3.580 milions d’euros. Catalunya és la tercera comunitat en nombre de llicències, però tot i així el nombre de caçadors disminueix. L’acord amb la polèmica exconsellera de Medi Ambient, diu que es “pretén traslladar a la societat els valors de l’aprofitament cinegètic” i aconseguir que “no es perdi l’afició per la caça”,

El portaveu dels caçadors diu que es dóna “una cultura de Bambi” i que cal rescatar el valor de la caça segons ratifiquen les dues parts. De moment, la federació de caçadors ha realitzat un vídeo sobre la caça que pretén exhibir a les escoles. A més, han anunciat que es dirigiran a les AMPA de la regió per explicar a les mares i pares els beneficis de ser “Caçador per un Dia”.

Armes en mans de menors

La campanya contempla classes teòriques a les escoles i també “jornades pràctiques”. Això implica el contacte amb les armes, segons han denunciat ja diversos grups ecologistes. La legislació que regula l’ús d’armes a nivell estatal entra en contradicció legal amb els plans de la Junta. El Reial Decret 137/1993 de 29 de gener especifica que els menors podran usar, “amb Autorització Especial per a Menors (AEM)”, que expedeix la Guardia Civil, escopetes de caça un cop complerts els 14 anys “acompanyats d’un major d’edat “. La norma permet a més que els menors, a partir de 16 anys, puguin usar rifles de caça, sota supervisió d’un major d’edat. En l’actualitat, més de 13.000 menors, entre 14 i 18 anys, tenen llicència d’armes, segons dades de la federació de caça.

Rebaixar l’edat per caçar

Però no només la Junta de Castilla y León pretén fomentar aquest negoci entre els menors. La nova Llei de Caça de Galícia que prepara la Xunta rebaixarà dels 16 als 14 anys l’edat mínima legal per aconseguir una llicència de rifle. La Xunta justifica la mesura perquè diu “cal assegurar un relleu generacional” en aquesta pràctica.

Una plataforma de 30 organitzacions socials, culturals i ecologistes de Galícia anomenada: “Matar por Matar Non” denuncia que aquestes mesures suposen “el retorn a la caverna” i la contradicció enfront de la defensa d’una educació no bèl·lica i de respecte amb l’entorn.

Per la seva banda, Ecologistes en Acció de Catalunya lamenta que mesures similars s’adoptin en la seva comunitat. En un comunicat, aquesta organització explica que aquestes classes per a escolars contribueixen a “educar els escolars a matar per diversió”. Els ecologistes qüestionen també el caràcter ambiental i educatiu del qual la Junta revesteix aquest suport econòmic als caçadors.

La Llei de Caça de Galícia que prepara la Xunta rebaixarà dels 16 a 14 anys l’edat mínima per a les llicències de rifle. A més, recorden que la Junta de Castilla y León ha eliminat recentment les subvencions de més de 250 activitats d’educació ambiental gestionades a través de convenis signats amb associacions culturals, col·lectius de ciutadans i ajuntaments de la regió. També ha acomiadat la majoria de tècnics de medi ambient contractats per a aquestes activitats. Ecologistes en Acció demana a les AMPA dels centres escolars “que es neguin a que els seus fills rebin una educació bèl·lica”.

Font: diagonalperiodico.net