Milers de persones, de 31 ciutats espanyoles, van sortir diumenge passat 25 de març al carrer per a sol·licitar l’enduriment de les penes per maltractament animal contemplades en el Codi Penal, en la “Segona Iniciativa Popular No Al Maltractament Animal”.
La primera protesta va néixer organitzada a través de les xarxes socials després de conèixer la tortura i mort de “Schnauzi”, un cadell de dos mesos que va ser torturat durant 11 hores pel seu maltractador.

La repercussió social a les xarxes va fer que les persones s’organitzessin per a denunciar que no existeix una llei de protecció a l’estat espanyol a nivell global i que, depenent de la comunitat d’on fos l’assassí d’aquest gos, el seu acte tindria diferents penes o ridícules sancions econòmiques.

 

 

Les concentracions s’han portat a terme en moltes ciutats de l’estat, tret d’Andalusia i Astúries, on no ha pogut celebrar-se aquest esdeveniment a causa de la jornada electoral.

La iniciativa ha rebut el recolzament d’associacions de Drets Animals d’àmbit estatal o autonòmic i ha comptat amb la participació de milers de persones que demanen que Espanya s’adhereixi al Conveni Europeu de Protecció d’Animals Domèstics, i que tenen previst presentar en el Congrés dels Diputats prop de 400.000 signatures sol·licitant que es compleixin aquestes reivindicacions.

A Madrid es va realitzar la manifestació més multitudinària, reunint a prop de 2.500 persones que van denunciar l’endarreriment d’Espanya en els temes referents a la protecció dels animals, exigint que el Codi Penal sigui reforçat i que el maltractament no tingui excepcions d’espècie, ja que a molts animals se’ls pot maltractar en nom de la cultura o la tradició només per pertànyer a una espècie diferent a la nostra.

A León, més de dues-centes persones van exigir que es persegueixin les celebracions o competicions il·legals en les que es torturin o utilitzin animals, el control estricte de les condicions en les botigues d’animals domesticats, la realització de campanyes de conscienciació i la construcció de zones específiques per a gossos en els barris. León Vegano va aprofitar la concentració per a protestar per la discriminació que pateixen altres individus animals que són maltractats pels humans però que no pertanyen a espècies domesticades com “Schnauzi”.

Barcelona va reunir a unes 400 persones, es va llegir un manifest on es va posar de relleu la desprotecció de tots els animals i també organitzacions de Drets Animals van aprofitar per a fer arribar la veu de milions d’individus d’altres espècies que són maltractats, usats i assassinats en nom de tradicions gastronòmiques o culturals que discriminen als individus depenent de l’espècie a la qual pertanyin.

Santander va reunir a un centenar de persones que van poder escoltar dos manifestos i reivindicar l’abolició dels diferents tipus d’explotació animal com els circs, zoos, gosseres, tauromàquia, experimentació, indústria càrnica, pelleteres, caça… reflectint els diferents àmbits d’explotació on els animals pateixen maltractament i mort.

A Alacant, unes 200 persones es van concentrar al port on es va llegir el manifest de la Plataforma Estatal Contra el Maltractament i el text que Julio Ortega va escriure per a l’acte, allí es van corejar consignes contra el especisme i l’explotació, ja que les entitats convocants no fan diferències entre el patiment dels gossos i els gats i el de la resta d’animals.

A Zamora prop de 150 persones es van reunir amb la mateixa finalitat a la Plaça de la Constitució. Allí es van llegir dos manifestos i es van corejar consignes contra el maltractament dels animals no humans.

Salamanca va reunir a unes 200 persones i a Santiago de Compostel·la prop d’un centenar, que van escoltar la lectura del comunicat i es van pintar les mans de vermell com mostra de protesta per no poder finalitzar la concentració a l’Obradoiro, fins a on es va desplaçar mig centenar de persones.

A Astorga al voltant de 150 persones van recolzar la causa de la Plataforma donant la seva veu als animals que no la poden alçar per ells mateixos.

A Vigo, més de 200 persones van escoltar el manifest de Julio Ortega i en altres ciutats com La Corunya, Àvila, Bilbao, Burgos, Figueres, Girona, Guadalajara, Las Palmas, Murcia o Palència es van realitzar concentracions similars, amb diversos centenars d’assistents.

En moltes d’aquestes concentracions es van portar pancartes, es van corejar lemes i es van llegir textos antiespecistes, considerant que tots els animals sintents, i no només els gossos i gats domesticats, són éssers que tenen interessos que han de ser respectats i que no han de ser usats amb finalitats humanes per a ser convertits en menjar, vestimenta, per a experimentar amb ells, usats en espectacles o com companyia o qualsevol altra opció que no sigui la de respectar la seva individualitat i interessos com éssers sintents, sigui quina sigui la seva espècie.

Noticia relacionada: Manifestacions en contra del maltracte animal 2011