El passat dissabte va tenir lloc a Barcelona la presentació del llibre ‘Palabras para un Toro sin voz’, antologia en què nombrosos autors mostren el seu rebuig a una festa anual en que un toro és alancejat a Tordesillas amb el pretext de tradició.

El llibre publicat per Edicions Hades recopila textos i relats de nombrosos escriptors que des del profund dolor i ràbia d’observar tal injustícia argumenten en pro de la seva abolició.

‘Palabras para un toro sin voz” reuneix referents culturals que han volgut col·laborar per aconseguir posar fi a aquesta salvatge tradició. Rosa Montero, Soledad Puértolas, Ruth Toledano, Esther Tusquets o Asier Triguero, entre molts altres han participat de manera totalement altruista.

 

 

L’escriptor i cofundador de la Plataforma creada per lluitar per l’abolició d’aquest espectacle, Julio Ortega Fraile, va ser l’encarregat de presentar la iniciativa a Barcelona. Julio Ortega va apel.lar a “l’obligació moral com a espècie” de posar fi a aquest espectacle ancestral del que va qualificar com “el patiment infinit d’un ésser viu”. Va recalcar que aquest sagnant espectacle trasllada un profund missatge de violència a la nostra societat ia les futures generacions. Julio Ortega també va destacar que el llibre neix amb l’objectiu d’”il·luminar l’univers fosc que envolta el toro de la Vega” i es va mostrar convençut que “s’aconseguirà abolir aquest festeig” perquè, segons va afirmar, “units som invencibles”. El fundador juntament amb l’escriptor Àngel Padilla ‘de la plataforma per la seva abolició’ MANOS ROJAS ‘ va insistir que no es deixarà de lluitar fins a posar fi a aquesta aberració fora de lloc en una societat moderna ‘.

Al costat del periodista van estar Carlos López, President de Libera!, José Luis Victoria, Escriptor i Responsable d’Hades, editora del llibre, Carlos Azagra, Dibuixant i guionista col · laborador des de fa més de vint anys a la Revista “El Jueves”, Chesús Yuste , Diputat d’Esquerra Plural al Congrés per CHA i Nuria Querol, Metge i biòloga referent en el món de defensa animal. Així mateix, Nieves Camarero, Ex-presidenta de LIBERA! va aportar la seva experiència més sentida en el naixement de les protestes a Tordesillas contra el Toro de la Vega.

Durant la presentació del llibre, Chesús Yuste, diputat al Congrés pel Cha, va anunciar que és el moment que altres diputats entrin a l’Asociación Parlamentaria en Defensa de los Derechos de los Animales per a reactivar-la i dinamitzar-la i que, sospita, que un dels primers treballs d’aquesta assocació serà conscienciar altres diputats i senadors de la barbàrie que suposa mantenir el torneig del Toro de la Vega

L’obra és un crit de raó, justícia i llibertat posat en la boca d’unes víctimes que no poden emetre’ls. ‘Palabras para un toro sin voz” és un dir PROU a un crim legal emparat en allò considerat cultura i tradició.

Entrevista relacionada: Entrevista a Julio Ortega Fraile