L’associació animalista Libera denúncia el risc d’estrès i malalties en els animals que es troben en aquaris arran d’un estudi que qüestiona l’interès didàctic d’aquestes instal·lacions. El document va ser elaborat pel etòleg Jordi Casamitjana i promogut per CAPS, Captive Animal’s Protection Society, una societat dedicada al benestar dels animals en captivitat, assenyala que la imatge de l’aquari com centre de recuperació “és totalment equivocada”, apunta Libera.

Sota el títol “Estudi crític sobre els aquaris: Consideracions educatives i de benestar animal”, la investigació de l’expert en comportament animal ha estat traduïda al castellà gràcies a l’impuls de l’observatori zooGAL. Aquest departament, dependent de l’Associació Animalista Libera, té entre els seus objectius la producció científica internacional, de manera que es puguin trobar documents i investigacions estrangeres en llengua espanyola i gallega.

El document aborda aspectes com les conductes anormals en els animals, provocades per situacions d’estrès, que deriven en conductes estereotipades, comportaments repetitius que arriben a provocar automutilacions.

“L’ambient de l’aquari implica una restricció d’espai, una falta d’estímuls i la reducció d’eleccions de comportament, una barreja negativa per als animals”, assegura l’associació animalista en un comunicat.

Així mateix, les malalties ambientals, provocades per problemes químics de l’aigua, enverinaments per clor o nitrat, diferències de temperatura i fins i tot patògens “són altres dels grans perills dels animals en aquaris”, subratlla.

Casamitjana adverteix que: “la majoria dels taurons mor durant el primer any de vida en captivitat, són susceptibles als bacteris i no es guareixen fàcilment en àmbits artificials. Als pops els afecta “extremadament” la captivitat, doncs, avisa, “són altament sensibles a la qualitat de l’aigua, tenen hàbits nocturns, s’amaguen a la vista del públic i s’avorreixen en extrem en les peixeres”.

En l’estudi també se subratlla “l’enorme mortalitat” d’animals marins durant la captura i el transport, aspecte “desconegut” per als visitants dels aquaris. “Una de les característiques dels zoos moderns és vendre la imatge de ser institucions que alliberen animals a la natura, que els salven de l’extinció com contrapartida del que realment fan, capturar-los de la natura; no obstant això, el 98% dels peixos marins i invertebrats exhibits en aquaris de tot el món són capturats dels seus hàbitats”, incideix el text.
L’estudi continua: “Educar és més que donar informació, és també ensenyar el que està bé i el que està malament. I ningú pot negar que mantenir animals en captivitat per a exhibició és una matèria carregada de connotacions ètiques”.

Amb aquest document, els animalistes pretenen conscienciar a la ciutadania i a les autoritats sobre la presència dels aquaris a Galícia, on es compten fins a tres instal·lacions, una a A Coruña, i les restants a la província de Pontevedra.

Font: Europa Press