L’home acusat de trencar la condemna per matar un gos, va participar en una cacera com “montero” una setmana després d’haver estat condemnat.

El fiscal delegat de Medi ambient i Urbanisme, Joaquín de la Riva, sol·licita la condemna d’un veí de Lena per un delicte de trencament de condemna després que a l’octubre de 2010 participés com “montero” en una cacera portant un gos, a pesar que una sentència de 2009, ferma, li prohibís l’exercici de professió, ofici o comerç amb animals per matar a cops a un cadell d’entre quatre i set mesos.

Segons va informar la Fiscalia, l’acusat és G. G. Á., nascut el 1987, que va ser condemnat per sentència el 19 d’octubre de 2009 a la pena d’un any de presó i inhabilitació per a l’exercici de professió, ofici o comerç amb animals durant dos anys. El compliment de la pena va començar el 30 de setembre de 2010 i aquest va ser notificat convenientment a l’acusat, al que es va advertir que, en cas d’incompliment, incorreria en un delicte de trencament de condemna.

El fiscal sosté que, malgrat això, “l’acusat va participar en una cacera el 7 d’octubre de 2010 portant un gos de nom Moro, és a dir, només una setmana després d’haver iniciat el compliment de la pena establerta en la sentència, fent cas omís de la inhabilitació acordada”.

El fiscal considera els fets constitutius de delicte i sol·licita que se’l condemni al pagament d’una multa de 16 mesos a raó de 12 euros diaris (5.760 euros en total), a més de les costes processals.

Els fets pels quals G. G. Á. va ser condemnat en 2009 van ocórrer sobre les 11.00 hores del 4 d’octubre de 2008. L’acusat, acompanyat d’altres dues persones, que van ser igualment condemnades, de comú acord, van agafar un cadell de gos d’entre quatre i set mesos d’edat, de la raça Grifón, que participava en una cacera de la Societat de Caçadors i Pescadors de Lena.

El cadell era propietat d’un dels caçadors. Una vegada en el seu poder, els tres homes el van ficar al maleter d’un turisme i el van traslladar a un habitatge a Carraluz, a Lena. Allí, els tres, i en venjança perquè els dos companys de l’acusat havien estat denunciats per la Societat de Caçadors i Pescadors de Lena, van matar a cops al cadell.

El Jutjat penal número tres d’Oviedo va acceptar la tesi plantejada per la Fiscalia d’Astúries i va considerar els fets constitutius d’un delicte de maltractament animal de l’article 337 del Codi Penal. A més de la pena de presó i inhabilitació, la sentència va condemnar als tres a indemnitzar al propietari de l’animal amb 2.500 euros, quantitat en la qual va ser taxat el cadell mort.

En la sentència, el jutge va destacar la crueltat dels acusats cap a l’animal, i la seva “covardia” i “vilesa” per “aprofitar-se d’un animal indefens per a donar sortida als baixos instints de venjança”. El forense que va realitzar la necròpsia al cadell, el testimoniatge del qual es recull igualment en el fallo, va assegurar que per a acabar amb la vida de l’animal va ser necessari colpejar-lo amb “extrema violència” i “brutalitat”.

Font: EUROPAPRESS